《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
「嗯?呢啲都係弱肉強食~物競天擇~適者生存~」阿月又看破紅塵咁嘅樣~

『係係係~唔係隻斑鳩被鷹食,就係隻鷹餓死~呢啲都係大自然嘅法則~我哋都唔應該插手~唔應該干預~袖手旁觀就啱㗎喇~上帝就好似我哋咁㗎喇~睇住我哋人類之間弱肉強食~物競天擇~適者生存~』啱㗎喇啱㗎喇~

「嘩~講到上帝添吖?」阿月半帶恥笑望住我~

『你話唔係咩?點解上帝仲未出手拯救世人吖?點解仲要我哋呢啲無辜嘅人成為狗官奸商霸權嘅奴隸吖?咪就係弱肉強食~物競天擇~適者生存~佢就袖手旁觀就得㗎喇~』幾咁理直氣壯~

「咁係你唔去反抗姐~又怪上帝唔出手吖?」阿月半帶恥笑咁打量住我~

『嘩?點反抗吖?佢哋之所以能夠企喺最高位,唔係因為佢哋用正途爬上去...而係用旁門左道踩啲屍體上!仲要用權力折斷所有能夠爬上去嘅路喎!咁邪惡擺明就係惡魔嚟㗎啦!上帝仲唔肯出手?』等咩吖仲?
「係咯?擺明係惡魔嚟㗎啦~咁點解上帝仲唔出手呢?」阿月又好似等緊我講落去咁~

『就係因為想搵我哋做實驗囉!睇吓我哋呢啲低智慧物種困喺一個咁細小嘅地方弱肉被迫強食會演化成幾咁唔公平嘅文明囉!』我哋人類根本就係上帝嘅實驗品!

「嘩~環形山吖?」阿月又半帶恥笑咁打量住我~

『擺明就係啦!』乜嘢自由意志根本就係實驗嘅一部份!

「花哈哈~咁你係上帝嘅話,你又會點做呢?」阿月又等我回答~

『我?我有上帝咁大能力,一定審判呢個世界!將啲邪魔外道一一消滅!』我絕對唔會坐視不理!
「你唔係咁正義囉~」阿月又半帶恥笑咁擰擰頭~

『吓?』咁都唔叫正義吖?

「你根本就係帶住仇恨去懲誡壞人~」阿月諗一諗,點點頭~

『有問題咩?』我先係正義!!!

「問題在於...你有咁嘅能力...要壞人死...就死...完全冇俾機會人反抗...公平咩?」阿月又一副諗嘢樣~

『公平咩?我以大能消滅邪惡,仲要講公平?』都係嗰句...我先係正義!!!
「唔應該係咁...上帝唔會咁做...上帝係想...正義嘅一方能夠集結起嚟...一齊打倒邪惡~」阿月又好似好滿意咁點點頭。

『痴線~做乜要咁多此一舉?都話上帝係變態㗎啦~』咁鍾意睇啲物種自相殘殺~

「難道要帶住仇恨嘅心去儆惡懲奸先正常?」阿月打量住我。

『我唔覺得仇恨邪惡有咩問題。』因為仇恨...先有決心...

「仇恨本來就係邪惡來源嘅一種...」阿月再諗一諗...

仇恨本來就係...邪惡來源嘅一種?
「仇恨...最終會令你成為惡魔...」阿月對我莞爾一笑...

仇恨...最終會令我成為...惡魔?

慢慢...隻爪住斑鳩...正要向天際飛走嘅鷹慢慢停落嚟...定格一樣...

整個空間都停頓落嚟…整個空間都變成灰色...分裂...

分裂到阿月嘅莞爾一笑之中...粉碎...飄散...

當我再次有意識之時...再次睜開眼之時…

『惡...惡...天花...』陌生嘅天花板?
眼定定望住白色嘅天花板...呢度...呢度係...

「終於醒喇?」呢把係...羅羅把嬌俏聲!

就喺我身邊...

我擰轉頭一望...

羅羅就瞓喺我身邊...帶住微笑...眼定定咁望住我!

今晚出完

三句預告

[Day 17-四出搜尋] PART 09

我望住羅羅一對迷人嘅大眼睛...

好近...我同羅羅嘅距離...不到五厘米咁近...
已經將[Day 17-四出搜尋] PART 08 Upload上Facebook同紙言

今日嘅文已經出咗喺第33頁

好多神秘嘅地下組織喺冇人知嘅情況之下運作緊
假如連我哋都知道 咁就唔係神秘嘅地下組織啦
飛揚係時候要覺醒啦
當初打必然同偶然果陣既氣勢要返黎啦
覺醒變惡魔
所以唔會亦唔可以大眾化
要做都只能好似黑社會咁祕密做
要比起黑社會更袐密
風鈴早
The first rule of SPIRIT is: You do not talk about SPIRIT
妹妹仔
睇嚟高才鳩好清楚SPIRIT咁喎
I can neither confirm nor deny
綽姿一睇就肯定估到係飛揚做
飛揚打死唔認既話綽姿都係吹佢唔脹既
日倫:喂,你個隨行者又……

今日嘅文已經出咗喺第33頁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞