《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
「嘩~真係有好多貓貓吖~」羅羅指住遠處...十幾隻貓貓喺雜物同草地上休息。

『哦?係吖~大澳出名多貓貓㗎~』係估唔到過咗咁多年仲係貓貓嘅天堂~

「過去睇~過去睇~」羅羅好雀躍咁拉住我過去~

但都未行夠四五步,啲貓貓就察覺到我哋正要靠近!有幾隻立即走佬!

羅羅再放輕腳步咁行近...行近嗰幾隻向我哋提高戒備嘅貓貓...

『睇嚟你真係好鍾意貓貓喎~不過啲貓貓好怕你咁喎~』睇嚟真係唔係人人都可以討貓貓喜愛~

「嘿嘿...今次我早有準備...」羅羅喺褸袋拎咗一大包...

『乾糧?』我望住羅羅喺膠袋裡面拎咗啲乾糧出嚟,離遠拋向貓貓面前。
幾粒幾粒...又幾粒幾粒咁散晒啲貓貓面前...

貓貓都提高警覺...但又八八卦卦咁望望...又聞聞散喺地上嘅乾糧...

羅羅再散多幾粒之後,有隻黃色貓貓就大膽啲...走上前...靠近聞一聞...再用條脷舐一舐...細細啖...細細啖咁食入口...

食多幾啖...又食多幾粒...隻黃色貓貓就開始放心咁食...

其他貓貓見隻黃色貓貓食到津津樂道咁,又八八卦卦咁望望...又聞聞散喺地上嘅乾糧...再用條脷舐一舐...細細啖...細細啖咁食入口...

「嘿嘿...」羅羅再一邊拋幾粒乾糧...又再拋多幾粒乾糧...一邊靠近啲貓貓...
啲貓貓一見羅羅靠近中,又提高警覺!

羅羅見啲貓貓仲係有戒備,就停下腳步...繼續拋多幾粒乾糧喺自己面前...

貓貓見面前啲乾糧都差唔多食晒...就小心翼翼咁向住羅羅腳邊行過去...

一隻又一隻貓貓都好小心謹慎咁...一邊食住地上嘅乾糧...一邊靠近羅羅...

羅羅都唔心急...慢慢咁圍住自己身邊...灑啲乾糧...

啲貓貓見羅羅俾食物佢哋,都開始放下戒心,圍住羅羅身邊食乾糧。
羅羅都踎一踎低,放啲乾糧喺手掌之中...

隻黃色貓貓又八八卦卦咁...望一望...又舐一舐羅羅掌心之中嘅乾糧...細細啖食...細細啖食...

羅羅再餵多兩啖...就輕輕咁摸一摸隻黃色貓貓背脊...

黃色貓貓就邊食羅羅掌心之中嘅乾糧...邊被羅羅摸摸...

『原來係用食物嚟成功誘騙貓貓~』我就唔敢行近喇~都係企喺原位,離遠咁望好啲~

羅羅咁用心良苦先令啲貓貓放下戒心~埋到貓貓身~無謂俾我破壞啦~
「你又唔好講到我咁衰~各取所需姐~」羅羅繼續一邊餵貓貓食乾糧~一邊摸啲貓貓~

『之不過...你咁做唔係咁好㗎~會傷害到佢哋~啲貓貓對人類放下戒心,萬一遇到對佢哋不利嘅壞人,會死得好慘㗎~』我都唔係講笑...係好認真...

好多時啲虐貓案都係...

係啲貓貓俾人餵得多...對人類冇晒戒心...以為個個人類都咁好人...

只要遇上一次壞人...貓生就完了...

「你又知佢哋會遇上壞人?話唔定佢哋一生都遇到好人呢~」羅羅帶住一面天真咁餵啲貓貓~

『哈哈~天真~』天...真?
講咗出口先覺得唔多對路...

羅羅一啲都唔天真...

「有陣時都唔諗得咁多㗎啦~我而家唔餵嘢俾佢哋食吖,話唔等一陣佢哋肚仔餓,食錯老鼠藥瓜埋呢?嗱~咁我就救咗佢哋一命啦~」羅羅好開心咁繼續邊餵啲貓貓,邊摸摸貓貓~

又好似...講得幾有道理喎...

「再唔係吖~我而家餵飽晒佢哋~等陣真係有個立心不良嘅人出現,啲貓貓隻隻都飽飽唔Show佢呢~嗱~咁我又救咗佢哋一命啦~」啲貓貓走晒埋去羅羅身邊,隻隻都等佢餵~等俾佢摸摸~

又好似...好有道理咁喎...

今晚出完

三句預告

望住啲貓貓翻晒肚咁討羅羅摸摸...

或者羅羅都講得啱嘅...

有時真係...都唔可以諗咁多...
硬係覺得羅羅無咁好心 一定係利用D貓做D野
定係羅羅諗住拖時間 跟住殺咗搵到精神液嘅行者呢
可能只係想同貓貓玩 但又唔甘心啲貓貓唔鍾意自己 好勝心之下就諗到呢個方法
其實都係想同飛揚一齊耐啲姐
我以為羅羅想毒死d貓貓
羅羅邊係咁殘忍
羅羅攞啲貓嚟洗白咋

前幾日先斬斷綽姿對手 上個禮拜先用完人盾

然後飛揚就中晒計
綽姿要反擊喇
綽姿懶得理
風鈴早
妹妹仔早
報報早
咩咕咪早
power off早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞