《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
出喇

上回講到飛揚同羅羅喺東薈城搵嘢食。
好多大陸遊客...飛揚諗返起自己成長嘅地方...屯門都係咁...
不知不覺...連東涌都失守...
好唔容易先搵到間類似starfuck嘅連鎖咖啡店。
飛揚同羅羅就坐喺位於玻璃欄旁邊嘅梳化位。
羅羅叫返上次喺Today Coffee叫過嘅嘢食。
羅羅就覺得冇Today Coffee咁好食喇~
都係嘅~連鎖咖啡店係冇精品咖啡店咁正㗎喇~月月成日都掛喺嘴邊~
不過又可以同羅羅開心撐檯腳...真係估唔到...
一望到羅羅呢個天真無邪可愛得意小妹妹樣...總係聯想唔到佢係SPIRIT嘅行者...
仲要係一個...比起綽姿更強...強好多好多嘅執行者...
「你都試試我呢個~」羅羅用隻叉切一細舊士多啤梨Cheesecake,餵到飛揚嘴邊~
『唔...唔!都好好味吖~』帶住一種...熟悉嘅甜味...
呢種甜味...冇錯喇...係少女嘅甜味...
就好似羅羅呢種年紀嘅小妹妹...口水之中總係帶住士多啤梨嘅甜味...
飛揚又食...羅羅嘅口水尾...
「嘿嘿...好好味呢~」羅羅仲要帶住甜絲絲嘅微笑,古古惑惑咁打量住飛揚~
『好味...好...好味...』點解總係覺得...羅羅睇穿飛揚心裡面諗緊乜咁㗎呢?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

繼續你一啖又我一啖...

「嗯嗯~食多幾啖又好似OK喎~你都試吓~」羅羅自己食一啖,又餵我一啖~

『嗯嗯~越食越甜喔~你都試吓~』我又餵啖俾羅羅~

我哋又餵嚟餵去~

就好似上次喺Today Coffee咁~

真係估唔到...估唔到又可以...同羅羅開心Share...

估唔到...仲可以當羅羅係一個普通嘅小妹妹...開心Share...
繼續同羅羅你一啖又我一啖咁開心Share~

然後羅羅又去買多一兩款鹹點返嚟一齊食~

食到大家飽飽,就放鬆咁坐喺梳化~歎住咖啡~望望四周~

『其實...呢邊都算平靜吖~』我飲啖凍拿鐵,望望坐喺身邊嘅客人。

「嗯?」羅羅都飲啖凍Mocha,眼仔碌碌咁望實我~

『雖然呢邊都好多人...好多大陸人嚟搶購...之但係...起碼都叫和平啲...』我望住離遠有一大班大陸人,拎住一大包二大包戰利品由adidas專門店行出嚟。
「哦?你真係咁諗?」羅羅帶住微笑打量住我~

『嗯...起碼唔似得特殊區咁危險...又唔似得港島嗰邊,啲上等人個個都狗眼看人低。至少呢邊少咗份戰爭感。』我有冇誇張到?

應該就冇...

而家嘅香港真係好似戰亂咁...

反政府嘅組織唔止遍佈喺香港...仲可以霸佔一個地方,成為自己嘅勢力範圍。

政府仲要僱用我哋SPIRIT幫佢做啲唔見得光嘅事。

最神奇嘅係...香港一個咁細小嘅地方,都可以搞到咁大件事...無法收拾嘅局面...

真係講都冇人信...
「你真係咁覺得?」羅羅仲係帶住微笑打量住我~

『嗯?』有問題咩?

「咁你睇睇下面?」羅羅望落樓下。

我又跟住羅羅嘅視線,望落下一層...

我望到...一間金舖...正正就有五個持槍匪徒由門口衝咗出嚟!

係...係械劫案?!
「咪郁!」

我聽到樓下有人大喝一聲!

“砰砰砰砰!砰!”槍聲四起!

「嘩!咩事吖咩事吖?」

各樓層嘅遊人一聽到槍聲,就個個走晒去欄邊睇!

而樓下嗰層嘅人都紛紛四散!

竟然...竟然會遇到...
「有人嘅地方就有爭端。」羅羅飲啖凍Mocha,好冷靜咁望住樓下嗰四個持槍匪徒。

有人嘅地方就有...爭端?

“砰砰砰砰!砰!砰!砰!砰砰砰砰!”槍聲此起彼落...

就咁聽啲槍聲嚟分析...係駁緊火?

我再望清楚持槍匪徒向住開槍嘅方向...正正就有幾個軍裝嘅警察匿喺店舖裡!

“砰!砰!”另外嗰邊又有兩個軍裝嘅警察偷偷向班匪徒開槍!

但呢兩槍都唔知打咗去邊...
而除咗樓下嗰層啲遊人雞飛狗走之外,其他各樓層嘅遊人都好似唔怕死咁,個個拎住部電話拍片又好...開Live都好...

嘩!戰地記者吖?!

呢啲唔係啲咩大不了嘅事...

最令我關注係...金舖裡面再走咗個持槍匪徒出嚟!

而呢個持槍匪徒仲要拉住一個...睇落只有四五歲嘅小妹妹!

呢個小妹妹喊得好勁!而家金舖裡面...又有一個男人又跪又拜個挾持緊個小妹妹嘅匪徒!

呢個男人...係小妹妹嘅...爸爸?
匪徒用槍指住個小妹妹一陣...又用槍指住跪喺地上拜緊嘅男人一陣...

我見啲警察唔敢亂嚟...但又冇打算散開嘅舉動...

而班匪徒又好緊張咁...

“砰砰砰砰!”又亂開幾槍...

點算呢...點好呢...個小妹妹...好危險...

唔止個小妹妹...個爸爸就更加危險...

班匪徒隨時都會一槍打爆佢個頭!
點算好呢...應該點做呢...

我...我有精神液!

當我一企起身之時...

「做咩?想救人?」羅羅打量住我。

冇錯...我係想救人...

「諗清楚...要浪費精神液喺冇關嘅人身上...仲要而家精神液好寶貴。」羅羅飲啖凍Mocha。

浪費精神液喺冇關嘅人身上...

而且...而家精神液大缺貨...
「唔好唔記得...精神化之後...要進入深層睡眠。」

精神化之後...仲要唔知瞓幾耐...

「最重要嘅係...有好多人睇住...拍片...Live...要喺全世界面前展露我哋SPIRIT嘅力量...會好麻煩...」

要喺全世界面前展露我哋SPIRIT嘅力量...會好麻煩...

的確...會好麻煩...話唔定仲會引起恐慌...

之但係...

『你都曾經俾SPIRIT嘅人救過。』我立即左手伸入褸袋,用力一捏支Level 1精神液!
寒意由手背傳遍手掌…傳到手臂…全身!

當道寒意游到上頭之時…

「救命...」女仔聲...

「有冇人...可以...救我出去...」又係女仔聲...

「救我...救我吖...」又女仔嘅求救聲...

我立即將身上件大褸除落嚟,Dom喺凳上!

再立即拉高衫領!笠起頂帽!一腳踏上欄邊...就向住樓下嗰層一躍!
我向住班匪徒...以拔刀姿勢飛落去!

當個匪徒正想向跪拜緊嘅男人開槍之時,我亦飛到去佢背後...拔刀一閃!

“嗡!”瞬間就將匪徒一分為二!!!

匪徒嘅上半身都仲未跌落地之前,我就用長袍遮掩住喊到梨花帶雨咁嘅小妹妹...再順勢一個轉身!

“嗡!”將身後嗰兩個仲未嚟得切反應嘅持槍匪徒都一分為二!

搞掂咗三個...喺一瞬之間....

但仲有兩個...
兩個離我比較遠嘅持槍匪徒立即用突擊步槍指住我!

自然反應之下,五官六感同時提升到頂點!

“砰!砰!砰!砰!”望住幾粒...十幾粒子彈飛埋嚟...

“嗡!嗡!嗡!嗡!嗡!”我揮動手中把精神刀...紅光刀刃就將子彈一一擋住!

子彈撞到紅光刀刃都立即化成飛灰!

我趁住有些微空擋,立即全神貫注喺精神刀之中...向住嗰兩個仲用突擊步槍指住我嚟射嘅匪徒條頸用力揮一刀!
“嗡!”一道紅光刀氣就由我把精神刀刃飛出!斬向嗰兩個匪徒條頸!

兩個匪徒條頸都被紅光劃過之後...頭顱飛到半空中...

“啪!啪!”身體倒在地上...

“咚...咚...”頭顱都跌落地上...碌咗兩圈...

搞掂...唔算太過乾脆...但總算俐落...

我揭返開件長袍...望望仲喊到梨花帶雨咁嘅小妹妹:『冇事喇~小妹妹~冇事喇~』

「嗚嗚...嗚嗚嗚...」小妹妹仲係驚魂未定...

而仲跪喺地上嘅男人,就呆晒咁望住我...
我就將小妹妹交返俾個男人...

「多謝...多謝你...多謝你救返我個囡...」個男人攬實小妹妹跪拜我...

我...我...

「嘩嘩!咩人嚟㗎?」

「嘩嘩!見唔見到呀?」

「嘩嘩!頭先佢吖...好似...」

我抬頭望望各樓層...個個戰地記者都望住我...用手機對住我...

唔得喇...此地不宜久留喇...

今晚出完

三句預告

[Day 17-四出搜尋] PART 07

我收起精神刀,轉身一躍!

跳上上一層!
「你都曾經俾SPIRIT嘅人救過。」
好撚柒型吖屌你
智商下線.....
咁有正義感就起左老解個豆佢啦
已經將[Day 17-四出搜尋] PART 06 Upload上Facebook同紙言
型返次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞