《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
報報早
我敢保證就算打仗都會keep住返工
最核心嘅核心價值
風鈴早
各位早晨
起身校對先

上回講到飛揚夢見同阿月去市鎮公園玩貓貓。(其實本來飛揚係想帶阿月入去搞嘢...)
啲貓貓真係好鍾意阿月,但就好唔鍾意飛揚。
飛揚話阿月咁鍾意貓,第時搬出嚟一齊住不如養返隻。
阿月就話係真係鍾意貓嘅話,係唔會困住佢哋㗎。
阿月仲話要住就住喺私樓,仲要係新落成嘅!
嘩...要求真係高...
飛揚醒返,見到綽姿仲瞓緊。
飛揚諗住行緊啲...睇得清楚啲...點知綽姿就醒咗。
綽姿伸咗個懶腰,飛揚𥄫綽姿嘅內衣褲look都睇到扯晒旗...
唔得喇...唔得喇...唔可以再𥄫㗎喇...但真係好想𥄫吖...
「做咩吖你?唔舒服?面色咁難睇?」綽姿打量住飛揚。
『冇冇冇...唔係唔係...冇唔舒服...』飛揚都唔知係唔係唔舒服...
飛揚𥄫到好舒服...好想再舒服...但又冇得再舒服...谷住谷住咪好唔舒服咁囉...
「奇奇怪怪...」綽姿打量多飛揚幾眼,就冇飛揚咁好氣...
你都係唔好理飛揚啦...你越理飛揚,飛揚個腦就越亂FF...越亂FF就越要忍...越要忍就越係唔舒服...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

『呃...你唔瞓多陣先?仲早喎...』係咯係咯...你都係瞓多陣啦...

「唔喇。都瞓夠喇。」綽姿拎開件大褸,企起身,「煮嘢俾你食。」

『呃...都係等我煮啦~你去梳洗先啦~』綽姿啲廚藝真係不了...

綽姿諗咗諗:「嗯。」

望住綽姿拎咗件白色帶吊小背心同條白色底褲入廁所之後...

我都去睇睇仲有乜嘢食。
打開雪櫃摷摷...好彩都仲有食材~未去到山窮水盡~

用心咁煮返個早餐~綽姿就喺廁所梳洗~

“曬~咚咚~”聽住啲流水咚咚聲...滿腦子又係暖水流遍赤裸裸嘅綽姿嘅畫面...

綽姿把秀髮...綽姿條粉頸...綽姿對小饅頭...綽姿條小蠻腰...綽姿個屁股仔...綽姿對筷子腳...

同一個咁正嘅小妹妹一齊生活...成日都要忍住忍住...真係好鬼辛苦...

當我煮好早餐,放好埋啲刀刀叉叉喺餐檯...

“咔”綽姿都沖完涼,喺廁所行返出嚟。
望住又係淨係著住白色帶吊小背心同條白色底褲,用條白色大毛巾抹住把濕髮咁行過嚟...

好想扑嘢呀嗚呀!!!

冷靜冷靜...食早餐...食早餐...

同綽姿坐低食早餐,佢都好似盤算緊啲乜咁...

『呃...係呢...你今日都會返學㗎呵?』都係搵啲嘢講好啲...

「嗯。唔係嘅話茵婷又唔知會點...」綽姿邊食邊皺皺眉,「一陣佢又話要上嚟照顧我就麻煩。」
『哈哈~有人照顧都唔錯吖~』茵婷呢個妹妹仔都幾可愛吖~有佢照顧我都冧死啦~

「你又諗緊乜吖?」綽姿冷眼咁望實我。

『冇...冇吖...冇諗乜吖...』嘩唔係咁都俾你察覺到我諗衰嘢吖化?

綽姿冇我咁好氣咁擰擰頭:「你今日去搵啲精神液返嚟。」

『哦...』等等先...搵精神液返嚟?『點搵吖?』

尋晚東叔先話缺貨...

「自己用腦啦。問題寶寶。」綽姿含住隻叉,冷眼望住我。
『哦...咁...搵日倫買囉...』我記得日倫講過有需要可以搵佢㗎嘛。

「唔好。」綽姿含住條腸擰擰頭。

『吓?點解吖?』望住綽姿呢個含腸樣...我個腦乜都Load唔到...

淨係Load到...如果俾綽姿含住...我條...

「佢始終都唔係賣呢啲嘢...」綽姿一啖咬斷條腸!

『嘩!痛!』我條...我條...
「你做乜吖?」綽姿又冷眼望住我。

『我...我冇...冇吖...冇吖...』FF得太投入...『咩佢唔係賣呢啲嘢?』

「佢紿終都係賣情報...況且...」綽姿又諗一諗,「冇乜必要都唔好接觸佢咁多。」

『吓?你唔係成日搵佢買情報㗎咩?』做乜講到好似咁生保?

「就係要買情報先好搵佢...其他事就唔好喇。」綽姿又含住條腸仔擰擰頭。

『吓?又點解吖?我睇佢都幾好人吖...』又講咗唔少嘢俾我聽...又唔係吓吓都講錢...

「佢始終都係一個賣情報為主嘅調查型行者,冇必要都唔好欠佢太多人情。」綽姿又一啖咬斷條腸仔!
『我又唔覺佢有你講到咁斤斤計較喎...』講斤斤計較邊及你吖...

「你識咗佢好耐咩?短短一日都唔夠,知啲乜?」綽姿冷眼望住我。

『係係係~我識條鐵~』係人係鬼我真係分唔清喇~

「唔好再講廢話喇。」綽姿冇我咁好氣咁擰擰頭。

『咁究竟我要去邊度搵呢?』講咁多廢話都唔點條路俾我行。

「唉...就係唔識得自己用腦...」綽姿邊食邊擰擰頭,「去啲偏遠嘅地方。話唔定嗰邊啲SPIRIT商店會仲有貨。」

『偏遠?即係邊?邊度仲有SPIRIT商店?』除咗東叔同旺角嗰間,我好似未去過其他SPIRIT商店。
「開SPIRIT App睇啦。究竟你有冇睇過個App有啲乜㗎?」綽姿冷眼望實我。

『哦...哦...』有咩?唔覺嘅?

我就去茶几拎返起我部電話...打返開個SPIRIT App...

邊搵邊食...又邊食邊搵...

搵搵又撳撳...邊撳撳邊食食...

撳撳幅地圖...撳撳個齒輪...原來有得揀顯示SPIRIT商店!
屌!原來有啲咁嘅功能...早啲講吖...

我就一邊碌碌...一邊食...又一邊睇睇...

邊食邊碌邊睇睇...

綽姿話要去啲偏遠啲...唔會係呢頭...亦唔會係市區...

再偏遠啲...再碌遠啲...大嶼山...大澳?

的確!睇晒成個香港地圖,最偏遠嘅SPIRIT商店就應該係大澳喇!
又真係估唔到...大澳都有SPIRIT商店...

咁有冇貨先得㗎?

又有冇得撳入去睇睇?

撳撳個SPIRIT商店...冇...撳撳地圖...冇...再亂撳...都係冇...

搞錯吖...做乜唔顯示埋有乜貨賣㗎?咁唔方便㗎?

唔單止要講有乜貨,直頭應該有埋網上購物及送貨服務添啦!
我同綽姿都食飽之後...

「咁你今日自己搞掂喇。」綽姿就拎埋啲碟碟刀刀叉叉去洗。

『哦...』自己搞掂吖...

去到大澳咁遠...真係好鬼麻煩...

望住綽姿...淨係著住白色帶吊小背心同條白色底褲嘅背影...

綽姿嘅肌膚真係好白...白到好似識發光咁...
係仲處於發育階段...未年成少女嘅幼嫩美肌...

一對只有未年成少女先擁有嘅筷子腳...

如果我冇同阿月一齊...

如果係喺我嗰個年代識到綽姿...

我又會唔會...愛上佢呢?

今晚出完

三句預告

[Day 17-四出搜尋] PART 02

望住綽姿洗碟碟刀刀叉叉...

一直望綽姿...淨係著住白色帶吊小背心同條白色底褲嘅背影...
已經將[Day 17-四出搜尋] PART 01 Upload上Facebook同紙言

今日嘅文已經出咗喺第2頁

報報
「其實本來飛揚係想帶阿月入去搞嘢...」
上回有講㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞