《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
妹妹仔早
風鈴早
各位早晨
大家平安嘛?
抱抱
大家都要平安
緊抱不放
平安啊
班狗真係冇性 除咗發夢 就算係同朋友出街都要小心

上回講到飛揚觀察到話唔定成車都係SPIRIT嘅行者...
仲有喺馬路邊等緊車嗰啲...
飛揚而家先察覺到,算唔算遲鈍?
紅Van駛到去黃金,見到有唔少金毛mk仔揸晒長槍喺度巡。
嘩咁大陣仗吖?係唔係同早兩日飛揚佢哋執行委託有關吖?
唔好理咁多喇...而家都係理返精神液先啦。
駛過小欖西貢獻命路障,都真係少見咗佢哋...
又係唔係真係...同逆行者掃咗佢哋個倉有關?
又都係唔好理咁多喇...而家係要理返精神液吖!
終於出到嚟深井,飛揚見冇乜錢都係撳咗錢先。
有幾個等緊撳錢嘅都係啱啱同車嘅...
然後又有幾個啱啱同車嘅排喺飛揚後面...
好啦~今次撳咗三千蚊出嚟袋喺銀包...
啲錢真係好唔見使...
呢排啲委託仲要失敗...冇收入...
都仲未計會唔會大難不死但裝備損毀要買返...而家仲要去搵精神液...
你都唔好話...做行者賺錢真係唔容易...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 17-四出搜尋] PART 04

行返出嚟馬路邊等小巴。

企喺身邊嘅都係頭先撳機嗰幾個...一齊由特殊區出嚟嗰幾個男男女女...

其實我已經認得佢哋...已經認定佢哋幾個都係SPIRIT嘅行者。

有殺錯,冇放過吖嘛~

標記咗佢哋先都冇衰嘅~

唔知佢哋嘅目的地喺邊呢?

會唔會有更好嘅地方呢?
等多一陣...

“吱!吱...啪!”終於等到開去荃灣嘅紅Van停喺面前,打開車。

乘客一個一個咁上車。

「五百~五百~位位五百~」紅Van司機就攤大手板收錢。

『嘩...出一出荃灣都五百吖?』上條天橋就到㗎喇喎...

「多人坐吖嘛!咪收貴啲囉!你唔撚鍾意就自己行入去啦!」紅Van司機唔撚想做我生意咁。

『五百咪五百囉...』我就將張五百蚊紙交到紅Van司機手。
果然人多係收貴啲係真嘅~

紅Van嘅生意我真係識條鐵~

你話啲錢幾唔見使~又唔見五百蚊喇~

車廂裡好快就坐滿乘客...

“啪!吱!吱~”紅Van都向住荃灣方向起飛。

真係唔使幾耐...真係好鬼快就飛到嚟荃灣!
“吱~吱...啪!”紅Van一停定打開車門,乘客都紛紛落車。

我都跟住同頭先由特殊區一齊出嚟嗰幾個男男女女身後行...行過幾條馬路。

企喺燈位前等一等...都已經觀察咗一段時間...睇佢哋幾個應該都係...互不相識...

但就都係向住同一個方向行...向住地鐵站嘅方向行。

其實我都係一樣...想行去搭地鐵。

要我去大澳咁遠,我淨係識搭地鐵㗎咋~

咁佢哋幾個...又會想搭地鐵去邊呢?
等幾架大型貨車喺面前駛過之後,我又跟住前面嗰幾個黑色大褸男男女女身後行。

行到過嚟地鐵站...入埋閘...行到嚟月台等車...

月台上都冇乜人...除咗我哋幾個...都只係得幾個阿叔阿嬸等緊車。

或者係因為過咗返工時間...

唔覺唔覺都差唔多到十點...

我就行遠少少...離開嗰幾個同我一齊由特殊區出嚟嘅男男女女...

無謂俾人誤會我跟住佢哋啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞