『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有無link?
Reject嗰封信大概嘅意思會話,你曾經因香港關係取得BDTC, 但係你無係限期前登記成為BN(O), 而你隨主權移交後因憑香港關係取得嘅BDTC身份中止而喪失此身份,並且你並無其他英國國籍,所以你由97年7月1日起,再唔係英國國民。

而後再話睇到你嘅背景似乎有資格申請特區護照,叫你問下香港入境處

應該封嘢係Template 黎
應該過咗一個月啦,搵唔番啦
你本護照劃花晒?叫你解釋點解會咁,咁其實你個情況係點?
dhl送到來可唔可以搵人代收
有人屋企收就得
咁多位大佬,小弟係八月尾申請同寄左文件去,咁佢5/9就話收到,直到去星期一左右就話 Application processing,但岩岩收到email話佢搵唔到我Record當我新申請,叫我補返正本文件,同填番張form,但佢countersign又有啲唔太明。please ask the person who countersigned the application form to sign and date one of the photographs and to write deforming statement.....
係咪即係要交兩張相係其中一張相背脊寫返嗰句野同埋簽翻名?
係唔係比個PDF
有幾頁
咁我惟有當無發生過,因為我哋證明唔到佢係唔係真係唔中,一面之詞佢講乜都得以前都有人講話唔得,問佢點唔得就無再覆機,咁我哋好難count佢係
驚咪改送去locker
我是護照有劃花但是內容見到……
我再寫解釋同個人簽名上去,睇下點!

寫解釋內1
Dear Sir/Madam

As mentioned in the previous email, my passport expired and was damaged years ago. As I did not store my passport well, a young kid who is my relative took it from my unlocked drawer and scribbled on it using a pen. I stopped him as soon as I noticed his move. I regret for not keeping my passport well in a safe place. I hope you could help me renew it at your convenience.
係呀,有2頁嘅letter叫我寄返出世紙同父母結婚證明正本。
仲有[member][/member]4頁form要我填
9月頭收到BNO發現Nationality 變咗BC,webchat完hmpo 話要寄返比佢地,郵費可claim
10/9即刻落DHL寄返去, 12/9 hmpo 簽收咗, 15/9收到英國內政部打黎講唔好意思(廣東話打黎), 之後一直冇收過任何email, 到今日無啦啦收到DHL track code希望今次冇再錯
揾到
有興趣可睇吓呢個特别例子

原來我阿媽有BNO,我仲有冇機會申請BNO。
http://lih.kg/aeHeJpV
#79 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
變左bc咁爽
唔寄返過去會點?
我係咪唔可以打去改地址
冇用
observation出賣你
多數都係錯體BC

Observation個頁同BNO一樣
一入境就會穿煲
睇完,佢老母話回港證順便拎無相身份證呢句嘢一定錯,係佢無再提供有價值嘅證據前,呢樣嘢無討論價值

而假設佢講嘅嘢全部係真嘅話,我絕對有理由懷疑係HMPO出錯
廣東話咁好
佢打黎搵我係英文
講太快我聽唔清楚

再寫解釋同加回簽名便得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞