『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
17號入q繼續等
locker拎係咪入返個tracking number就得
佢有sms 俾個code你
輸入電話號碼同個code就可以拎
唔該
2件一齊到 前後收6個sms
冇留意到上面有code
我叫左個fd簽,唉,希望佢唔會拖太耐,一月要飛去澳洲讀書之前仲要寄咗本特衰正本去。
想問持bno 加香港拎國際牌 可以去日本租車?
我都係
lost case 及十幾年冇續
只係叫我身分證 + 成本特區彩印 + 地址 + 其他有相文件 + 副簽
無叫我比出世紙副本同解釋信
你唔係文件連副簽一齊寄?人哋講明其他護照只需副本,既然有機會用,又做乜寄正本呢?
我本身冇諗過會搞半年

19號入Q,一個鐘前終於都批左
舊BNO 2001年到期,BB相
寄左自己出世紙、身份證、舊BNO、住址證明(選民資料更改信)、全彩CNO passport影印本。因為冇父母出世紙,所以全彩影印左佢地身份證。另外寫左封信講返點解俾唔到父母/祖父母出世紙+父母/祖父母結婚證明。
副簽方面搵左一位BC同事。
明明係佢網頁老點

類似呢個format
可以
我犯左嚴重錯誤交左先睇到呢個po
本身係唔見passport+過期多年,佢問我cancel左未果條問題我應該答no,但我填錯yes,冇得填報失資料。我係咪可以照doc所講寫封信連文件寄過去就得?

另外,幫我副簽果位朋友過左18,不過仲係學生黎,搵唔到其他bno人簽請問有冇巴絲試過咁樣都照批到?感謝
想問下住址證明用銀行/保險信得唔得?
如果成家人一齊整係咪可以將所有文件一齊寄去? thanks!!
REPORT LOST
寫信解釋
英文名+地址
And 1 of the following from the last 12 months, that shows your name and address and/or residency:

letter from your employer
medical card
letter from your local council or a government department
voter’s card
visa or residence permit (a colour photocopy will do)
education record for example a school report
immigration documents

印象中有人用過銀行Statement俾HMPO Reject
我將一堆住址證明放晒入去
有銀行信,保險信,稅局信
而家快手report返lost得啦唔使太擔心
反正都無咁快拎到ref no
你曾經有BNO就續到嘅
我比左兩張credit card statement, 批左
個ref no.冇用
已經冇位要填
3個星期前report lost 到而家都冇no.
況且佢叫人report 左就可以apply 唔洗等no.
話說之前本bno 寫錯nationality 寄返去,今日終於收到本新既bno,但郵費仲未退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞