『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
5號入Q仲未approve
個人經驗送去櫃慢delivery 一日
Speedpost表示23/9 過左10點嘅官方截郵時間寄
當晚上到機走,25/9 HMPO簽收,26/9 HMPO mark已收到,27/9入Q
幫人online副簽要入postcode係正常
入0000, 00000, N/A都唔得

我有無記錯
住喺英國先可以online副簽
住係英國先可online
THX
咁我朋友搞錯左
快撚d呀
我諗最快星期一下午先update 到,星期二可能派件,結果同dhl一齊到......

Fedex UPS平啲喎!
今日收到了
呢度有無BROTHER 係報lost 再續的?
我9月5日in queue 續, 重未approve 到,
有無人大約知lost case 大約幾耐先approve?
等吓喇
希特拉,想問問BNO去台北台證國籍寫左United Kingdom會點?直接refuse landing?
比錢整多張
個案分享

基本資訊:92年申請BNO,97年到期。一直未有再申請,直到27後再次申請。過期BNO保持良好,因此有正本寄回皇家護照處(HMPO)。

重點分享:個人在申請前未有讀過任何網上資料,直接根據官方網頁指示申請,結果出現「可接受但不完美」的狀況,幸好護照處沒有要求補回額外文件。因為在官網排版上,開頭展示的是「英國公民護照」的文件要求,直到拉到網頁最下部分,才發現是其他種類的「英國護照」(當然包括BNO),有額外的文件要求。結果,我按照了「英國公民護照」要求的文件寄去,可能是有保存良好舊版BNO的關係,大概9天內完成所有行政工作,不用14天便收到BNO。

總結3點:

1. 要把有關文件要求的網頁版面,拉到最底部分,因為BNO有額外文件要求。不要只看最上端部分,因為這是英國公民護照文件要求。由於好睇,才沒有被要求補回大部分文件;

2. 似乎有完整的舊BNO(不論事隔多久,本人的已是27年前),申請會較順暢;

3. 最好申請前閱讀網上資料,後來才「薪火相傳」網頁,資料好齊。

*由於好睇=由於好運。
我老婆剛剛申請到BNO, 但係寫住British national (overseas)
我自己係2013 renew 本BNO, 但原來上寫住British citizen
有無人都係咁?
隔咗咁耐都冇recall應該老竇or老母有hidden nationality
observation寫乜?
我老婆剛剛申請到BNO, 但係寫住British national (overseas)
我自己係2013 renew 本BNO, 但原來上寫住British citizen
有無人都係咁?
隔咗咁耐都冇recall應該老竇or老母有hidden nationality
observation寫乜?
仲有2013年出嘅真bc嘅話封面額頭會有EU字眼
巴打我覺得我係同你同一批郵件好擔心有啲咩事呀大佬
我老豆老母都係香港人,只係攞BNO (佢哋都expire 左,我將會同佢哋renew)

封面有EU 字眼,我老婆果本就無EU 字眼
你自己果本錯
observation打咗啲乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞