『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
住址證明必須正本,佢樣佢哋都真係執得嚴啲。
琴日終於寄出左 d 文件
可以參加每日不停 F5 既活動
我都估你係硬皮嘅,你其實當時俾一份清晰彩影本就搞惦咗了!我呢邊張出世紙係用手機pdf scan做嘅,好清晰,印出嚟A4,後面身份證兩個印都好清楚,咁佢哋就收貨,爽手一日就批咗!但你依家補就正本了,不過你可以嘗試問下你個PE,問佢文件電郵好,寄正本好,解決心中疑問先,尤其是寄咗去收唔返正本嘅問題,有指定PE嘅話,我估唔會亂嚟。

當然$140出張核證副本可解決問題嘅。
國籍行先專業行後,俾心機!
我再補文件都有叫我attn比某個PE,應該無咩問題,不過張皇冠頭出世紙暴左光,所以費事出另一核證本,直接寄左過去就算
11/9申請
16/9寄野
20/9入Q
28/9 收到Bno

文件
1.無剪角BNO
2.你出世紙正本
3&4父母出世紙正本
5離婚證明 副本
6你身份證彩copy
7你特區護照彩copy
8你嘅地址證明 正本
9副簽
10解釋信(如以上文件有missing)

重點
1.父母婚姻狀態我冇填Married
之後解釋信有寫明結婚證書比政府收番
用離婚令證明佢地幾時結婚,
同埋因有福利申請中,只出示副本。

2.住址我比兩張,
E-statement printout版
信用卡確認信 正本(卡資料油黑左)

3.
副簽
識左10年嘅朋友
做mkt

每份文件痴哂label 解釋係咩文件
(特別係我家人份離婚令全中文)

希望幫到大家

另外想問
隨左nationality係bno
同埋個人資料無錯之外
仲下冇野要chk?
Thanks
$140事少,驚你唔見張女皇頭啫
搵左先,其實你比到基本文件既話,比唔副簽寫信解釋應該冇問題,暫時睇近7,8個post得一個因冇寫信解釋要佢補副簽,其實都照批,有d直頭冇寫解釋信,都係果句有咩就盡量比咩冇就寫信解釋
如果打算寄特區護照 洗唔洗寄埋color copy?
正本 or colorcopy
條link 死咗 Domain 冇咗
恭喜 🎊
點解我20號Q 仲未有
求救!
有舊bno, 申請完,佢話我bno deadline passed?咁即係點

唔好每日chk,加油
咁有個對口人,未來投訴都容易,而且佢真係收到先做嘢,唔到話佢自己無收過!所以我覺得補文件寄正本相對上,安全過一開波寄正本嘅。
呢個真,呢張野有錢都買唔返
特區護照你寄得正正唔洗比copy,佢其實只係要我你比color copy,同埋提提你之前有人寄未過期正本特衰過去返黎比佢剪左角
你本封面係Hong Kong !BDTC 嚟喎!你當年無登記BN(O)!
多謝提醒
本特區護照兩個月後到期 剪左應該都唔太大影響

咁就冇嫁啦?
唔好呀
無得唔好,當年登記有晒宣傳,電視報紙海報,仲有同學之間朋友之間,分批分時間登記,咁都唔去做,今時今日仲怪得邊個吖。咁當年你做乜有本bdtc 都唔去登記做bno?
你本護照好靚介唔介意影下內頁欣賞下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞