『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我16....
唔係好明
如果我用 DHL 寄出,唔係DHL負責送件去HMPO咩
Royal mail 係 DHL 響英國既 local partner?
我都係報lost, 跟住hmpo要我打去確認身份先幫我cancel, 佢話無ref no. ,直接apply replace新bno就可以

所以一定要有ref no.先得?

利申 寄緊文件去英國
用DHL 就上返 DHL睇個運送狀態
簽收左會有名顯示
正常係要有ref no.先會有下一步,因為佢地唔會係你未cancel好就簽多本比你。

但因為時間關係好多時都會叫你報完lost照申請寄嘢,印象中好似有巴打試過收完新bno後先有ref no.
你用DHL就去返DHL嗰到check
用hong kong post就去返royal mail 嗰到check
咁嘅話 即係無ref no.都有機會可以批到本bno啦
而家有d擔心無ref no.唔批
但上次hmpo個女人話而家幫我cancel左
我第一次打去都係話幫我cancel,但我懷疑佢無真係finish個case所以未有ref no. 搞到我20號收到email要再打去。

你可以試下等一排,無消息就再打去叫佢地即時出email比你
我11/9打去到而家都未有
上次用idd打去 仲未知要收幾多錢
今晚approve今晚approve
lost case 係耐啲,上次比ref no. 我個鬼佬都話太多人排緊需時耐啲,比啲耐性等下,我本身諗住下個月初旅行都要改期
好啦 唔該晒
你本身無特衰?我下月底去旅行 怕等唔到bno
都申請左特衰先
我本身有廁板但寄埋正本過去所以飛唔到
你好勇
我想問我攪左副署後仲要準備D咩比佢
係咪影印本就得
我見佢結婚書 出世紙冇要求要影印版,即係要真野??
但護照有寫明要彩色影印每一頁
唔係好明好疑惑
我報失左,跟足個step但唔知點解會搞成咁
而家我女朋友個情況同我一樣,但佢未收到email話要交form,明明佢家姐都係同樣做法,佢家姐又成功左,反而我會奶野。。。
同埋有個問題係,我父母張結婚證書唔係香港,要拎返有啲難(寄返香港etc)上次已經交左副本,係咪一定要交正本去?
首先你自己係咪確定曾經有過BNO先
以前有case本人冇bno身份但係去申請
之後officer會彈張paperform你去填
我報失左,跟足個step但唔知點解會搞成咁
而家我女朋友個情況同我一樣,但佢未收到email話要交form,明明佢家姐都係同樣做法,佢家姐又成功左,反而我會奶野。。。
同埋有個問題係,我父母張結婚證書唔係香港,要拎返有啲難(寄返香港etc)上次已經交左副本,係咪一定要交正本去?
首先你自己係咪確定曾經有過BNO
或者曾經included係你父母是但一個人嘅bno入面
以前有case本人冇bno身份但係去申請
之後officer會彈張paperform你去填
之前8月send左Old Passport 同D資料去
10/9收到email比多份form我 叫我再填多D同搵人副簽(OS_FORM_009)

23/9 DHL話佢地簽收左份野

之後都無回音
一直都係

27/9 send左一封email去問就咁回我
Thank you for your e-mail. This mailbox is to receive and process additional information that we have requested. If you have a general enquiry or are requesting an update on the progress of your application, please call our advice line on (++44300 222 0000) who will be happy to help

++44300 222 0000 我電話都打唔到依個number
點做好
WEBCHAT 咪得囉 唔洗打電話啦⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞