『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
郵局speedpost $245
星期一寄星期三簽收
想請問,如果我只拎過一本bno,而呢本唔見左,我應該係填no?
DX 只做domestic
國際件佢會再派俾DHL做

兩三日後DHL先會send SMS 俾你
YES
REPORT LOST
no
DHL

5個人一齊寄
大約$490
我lost case 8月28入Q仲未有動靜呀
嘩屌
集氣集氣
有冇問下情況呀
我用空郵掛號,20號寄21號已經上咗飛機(我之後去郵局問返,因為30號都未有消息)。英國佬做嘢慢,嗰邊30號朝早先update個tracking system話到達處理中心,10月1號朝早就話delivered。不過HMPO個system就未update document received。
前兩個星期webchat過,佢叫我等4至6個星期,再無消息先再聯絡佢地,唉
抵玩
一家5口先咁玩咋
唔係一家人既唔知可唔可以咁做呢
應該得嘅

但入面要用信封分返開大家嘅文件
唔該哂
最後咪要入手機號碼,我打852xxxxxxxx,全部都正常數字,但佢都唔比我過,請問呢個位有咩地方要留意?感謝

感謝呢到嘅教學同大家嘅經驗先

講講我交嘅文件,影印嘅全部係單面彩色
身份證彩色副本前後各一張
特衰全本連封面封底副本
我自己出世紙正本副本都有寄
老豆香港出世紙副本
老豆老母結婚證書 大陸嘅 照寄咗副本
副簽搵咗舊同事 有BC 唔係專業人士

完全冇寫信點解有d文件係副本(老豆出世紙同老豆老母結婚證書)
9月25號入queue 30號就批咗 1號寄出
好想快d收到
我用一個pocket folder入起哂所有文件
每一個pocket編左號
有cover letter
有目錄,邊一個pocket係邊一個申請既邊一份文件
過幾個星期話俾大家聽得唔得
申請嗰陣
第一題Do u live in the UK

你係咪揀咗 Yes
+852 99999999

得唔得
漏咗講 我bno係小學雞相 有寄返去
我係用香港郵政空郵掛號寄過去 $60幾蚊
+852
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞