『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
咁又係, 家母果時話等我續左先諗搞唔搞,
口話唔急要, 琴晚就問我搞成點
佢哋唔係睇你呢一欄,而係查返你有無持有bno,有嘅就續!不過因為太耐無續,或你應該included child 之類,低能系統派咗你去當首次申請,咪要出世紙作為國籍來源證明囉。但依家大家係續證,正常已經登記咗bno,出世紙入境處當年睇咗先登記到,依家咪成為辨識你係申請人嘅其中一項證明咁囉。最緊要肯定自己擁有過,身份證大法中晒,都無乜好擔心,亦可做一次SAR睇下有無自己護照記錄。
係驚樓上咁有d咩本新bno有咩甩漏先轉用廁板,bno冇事當然用bno
認同, 都只係加英文名
其實好閑
睇#16

作為British ,無論你揸乜入境,有事去帝國大使館,能夠證明到自己係子民,總會帶嚟希望!當然出入境時手持帝國護照入境最好,但唔代表兩手空空入帝國大使館,佢哋就趕你走唔幫忙,嗰啲去人哋度買奶粉嘅,就唔好比較啦。

British is British !
咁出去旅行,帶兩本護照,又唔係怪事嚟,啲旅遊達人一定咁做,始終各國總有朋友,邊種方便咪用囉。不過熱門地方,兩本分別不大,自己衡量了。
平時大家可以check到邊個簽收
係用 DHL?
身份證大法唔係話你97年前出世就叫中喎,係要97年7月1日前你未夠11歲喎
我哋從來無講過「唔中嘅就一定無」
你身份證上面嘅首次簽發日期係唔係97年7月1 日前?
你97年出世?
都係既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞