『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我都想 負責我個case個女人話呢排忙叫我等下 我等下就精神緊張 好驚返唔到紐西蘭
你個WH仲有幾耐
不過我估你個case應該差唔多啦
希望呢幾日有聲氣
我up完張新相如無意外幾日內會批
(佢個Email咁寫)
仲有四個月 我想再extend 3個月 所以七個月左右 你approve左分享下
我衷心希望你早approve過我
見親你留言都戥你陰公豬
怪就怪在我寄去嗰個office係durham 嗰度似乎做野慢過liverpool好多
有同感呀巴打....我都係分流左去durham 慢到hihi
20號q 仲無消息 其他巴打 20 號 26 號 入Q 都批埋
你喺歐洲?冇錯 Durham真係好撚慢 我個case排左兩星期先分左俾個officer跟 我見liverpool幾日就批好明顯啲人做野快好多
唔係..我係香港 寄就寄Liverpool 但處理去左Durham
咁你真係唔好彩啦
想問點睇再邊個office跟緊
其實我都係webchat 問申請進度
之後佢答我 係邊個office 處理緊我先知
你都可以問係邊個office 處理嘅
副簽岩岩搞掂曬,但我睇po話要出世紙又話要寄相過去
但係官網就冇寫,淨係得好簡單幾樣
咁究竟洗唔洗寄
Lost case? Lose Case 就唔使 剩喺比Countersign + HKID Colour Copy + 廁板colour copy + 地址證明
Lost case 5號仲未approve
唔係lost 呀,正常成本係度 (所以有寫要old passport?)

呢度無揀other就唔洗出世紙
佢要咩就比咩

我個case要出世紙
仲等緊
係咪我疑心大,例如我叫陳大文 Chan Tai Man
第一次叫email 或SMS 都係 "Dear Tai Man Chan"
但係之後D email 或SMS 就係 "Dear Tai Chan"
而家有D驚就算申請成功,個名搞錯,又要搞一排
出世紙我係本身已經影印左就寄埋
地址證明佢本身係要求政府信嗰啲 我冇
驚要後補就寫埋解釋信
最上面個巴打用空郵掛號唔係speedpost喎
我都係用空郵掛號,9月9號寄,17號先簽收
咦 係wor 我FYI錯左tim

大家好
等我report 下我既情況
9/9 入queue 1/10 終於批同寄左
我本BNO 係96年issue 個樣係BB樣
佢基本上係要我寄哂成家既文件過去
我好擔心英國佬唔見左我d野
又想慳幾千唔想申請copy
所以就咁send 左以下既野
本人出世紙 (佢要正本我寄左彩色雙面副本)
廁版護照 我又唔知做咩痴起條筋寄左正本
父母出世紙 (佢要正本我寄左彩色雙面副本)
父母結婚證明 (佢要正本我寄左彩色雙面副本)
舊BNO
副簽搵左BC同事幫手

我第一round 柒柒下唔記得左寄身份證副本
有人叫我搏下但我臨時有個trip係十月中
所以係佢入左queue 之後一星期補返
所有野用公司courier 寄
每次14x蚊 2-3日收到

等完3星期 終於approved 啦
朋友同我一樣case 都係用大約3星期
大家俾d 耐性等就ok 架啦!
收到再報告 希望佢冇打漏打錯野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞