『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔該哂你地呀
你遲出世,基本上申請bdtc機會低,因為得返幾年用,而且正常入境處有機會溫提返申請人,我當年自己同屋企人一齊續bdtc,其中一本可以免費續,佢都有打電話俾我,問想出本新定續本舊唔使錢,結果我話續舊。而你呢類,去到入境處時應有指示話bdtc只去到30/6/1997,你應該申請嗰本5年期bno,除非你網上已查到申請失敗,否則仲有機會。伯友似乎微啲喇。
藍色硬皮既bno應該存世好少,巴打好好珍藏

我20號入Q,DHL 話30派到
大家又可以睇吓聯合聲明內容講乜,等大家認知多啲,將來平權條路點行,有更多準備:
https://www.cmab.gov.hk/mobile/tc/issues/jd6.htm
你老母唔續就成本寄
收埋咗啫,唔少仲喺度,以前啲人覺得呢本重要文件嚟,收埋床下底個月餅盒內,搵返出嚟得閒回味。
唔敢,始終係佢嘅嘢
但明明我交曬兩老嘅出世紙同結婚證書(彩色影印),入咗佢哋嘅bno number(雖然過咗期好多年),我個名同身分證號碼又印咗喺我媽本bno度,真係有咁難搵咩?
新舊文件同時寄到
成本彩色影印寄
係啊 不過據我所知bno係80年代中開始登記既,而個陣正係護照藍色轉紅色,手寫轉電腦時期,所以藍色bno應該係最早個批登記既?(我估)亦係硬皮護照既水尾?所以非常有紀念價值
其實人地個網有講唔可以用親人做副簽人即係認證人
舊bno, 廁板同地址證明收返lu
HMPO淨係收走啲colour copy 同解釋信
感謝各巴打解答
有冇幫你塊廁板剪埋角?
冇,完好無缺
你應該之前彩影呢板俾佢先
難在啲記錄係以前嘅,你自己名下又無,嘆慢板唔奇,不過你俾齊料叫好搵啲,記住返工捨難取易,人之常情,所以快慢真係睇彩數。
副署係搵一個hmpo認為信得過嘅人,去證明你就係申請人!
不過當年啲人唔鍾意用bno,因為bdtc認受性高啲,所以一開波就攞bno嘅人,對本護照都頗有信心!雖然bno係帶去97後,不過啲人唔到要分批登記都唔搞住。
可以咁講
想問下dhl 會唔會只有一個parcel寄哂所有野?
事關我只收到一個dhl message 話有野寄緊
唔會
等吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞