『薪火post』BNO續期資訊(64) 先睇頭POST同DOC後先問問題之Join Q改咗名

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔睇Doc,會被拉登炸!
代fd問
如果身份證加左英文名而BNO未過期係咪簡返change details of passport 就ok?洗唔洗副簽?
多謝解答,好人一世平安
只係slightly changes on name唔駛countersign
不過舊嗰本renew完之前唔可以用
其實用唔用得要問一問hmpo,出入境上落機其實都不過要求同護照一致。當然出行在外,姓名一致減少製造麻煩,行程都順利啲。盡早處理,了咗件心事好啲嘅。
想問問有冇人試過你仔幫老豆副?因為我老豆唔好話專業人士,身邊連有BNO既朋友都好似冇
想問問有冇人試過仔幫老豆副簽?因為我老豆唔好話專業人士,身邊連有BNO既朋友都好似冇
大佬人地HM Office寫到明要副簽,我睇完頭post見到唔駛副簽都OK,跟手Search又話見到有巴打話見到冇副簽畀人彈番轉頭唔受理。

問一問有冇人試過親屬幫手副簽,心諗都叫滿足左部分條件會唔會易過D,結果畀人話 So9sad

唔答就算我自己再揾

頭post FAQ同份doc寫到咁撚清晰
屌你老尾啦仲話睇哂
對唔住
但結果我都係冇答案

1. 冇專業人士朋友,仔唔簽得
2. 頭Post話可以唔駛副簽,上網Search話冇副簽畀人彈

- 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。
- 你份declaration form 有印到副署部份就要副署,無印到就唔使。

即係話如果佢要你副簽但你冇交就衰硬,我可唔可以咁理解?

-副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供
有冇人知如果關係寫到好疏既會點?例如話同學個阿叔、同事個仔、阿表姊個同事呀咁會唔會有問題?

利申 : 兩者的確係有見過面亦都有打個招呼,但十年可能見得一兩次,係街撞到都未必認得既程度
睇#10,唔搵唔知揸外國護照朋友多!

你申請咗未?入完系統會有清晰指引,不過係英文嘅,大意同上面中文翻譯差唔多!不論有無血緣,親戚就係親戚,人哋咗寫而你點理解係你嘅事,最終風險自決!

仲有,從來無合資格嘅人被拒申請,只有未於限期內交足文件而自行放棄!搞清楚呢個情況!世伯做咗咁多年人,咪以為少同人聯絡等如無朋友!你有朋友而見過世伯咁啱揸外國護照,都可以幫到手!

HMPO要乜為俾乜,唔好多,交唔到寫信解釋!
朋友bno影印無需要!講咗英國護照無需要!

BTW呢個朋友咁好,請幾餐都抵啦!
想問下以前用特衰去過韓國,但依家改用BNO再去係咪無問題?

但聽講退稅好似煩好多有無人近期去完知點搞?係咪只可以機場退
不過退唔到就算 唔想用特衰
睇錯嘢
資料真係寫英國護照唔需要影印資料頁
大家留意返
今晚approve
呀...........我等唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞