LG Nexus 5X Bootloop 苦主請入

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
其實大部分嘅死機唔係燒底板,係cpu smt做得唔好,甩腳,
想整嘅可以一試呢個辦法:先放喺冰箱雪幾個鐘,開機如果開到一陣嘅話即係表示係smt甩腳,因為冷縮熱漲嗰隻腳比其他腳拉返嚟contact到,所以熱番又唔得啦。

去youtube, search how to fix lg g4 bootloop, 跟住照做就得, 其實都係拆機,用風筒近距離吹五分鐘就得,好容易。

呢個方法可以永久fix好?

唔可以
諗住星期六上華強北整,順便升做4gb ram
係咪就咁walk-in去就得?即日可以整好?
諗住星期六上華強北整,順便升做4gb ram
係咪就咁walk-in去就得?即日可以整好?

我打算今日拎上去華強北整, 打算換埋粒電, 想問下係咪一定會冇晒data?
如果係既話咁多位巴打有冇幫部電話backup又唔使root既方法?
我打算今日拎上去華強北整, 打算換埋粒電, 想問下係咪一定會冇晒data?
如果係既話咁多位巴打有冇幫部電話backup又唔使root既方法?

data keep到
但係我星期六整完之後用左幾個鐘又bootloop

data keep到

但係上面又有個巴打話會冇data, 咁姐係點樣

data keep到

但係上面又有個巴打話會冇data, 咁姐係點樣

我去開華強個間會留到DATA, 除非換左新CPU

data keep到

你去左邊間

data keep到

你去左邊間

華吉
賽後包膠

今日去左華吉整+換電,兩個鐘有得拎
本身就話換cpu+3gb ram連粒電就480人仔,點知老細免費幫我upgrade左做4gb ram

btw, 遠望數碼城有兩個,華強北路嗰個先係岩,唔好去左深南中路嗰個

總結:
cpu+2gb ram+電 400人仔
cpu+3gb ram+電 480人仔
賽後包膠

本身就話換cpu+3gb ram連粒電就480人仔,點知老細免費幫我upgrade左做4gb ram

btw, 遠望數碼城有兩個,華強北路嗰個先係岩,唔好去左深南中路嗰個

總結:

重點:我啲data留得返

data keep到

你去左邊間

華吉

我都華吉整 升4GB ram 無再boot loop

點解得我有事

data keep到

你去左邊間

華吉

我都華吉整 升4GB ram 無再boot loop

點解得我有事

再整啦 幫咁多巴打整左都冇事,唯獨有一部用唔到wifi
賽後包膠

總結:

其實老細佢冇3gb ram 架 我有問過佢換3gb ram得唔得,佢話佢得4gb ram貨
不過我而家換埋粒電之後,個電量題示長期stay喺50%, 差左好耐電之後都係50%,有冇人知點搞?
不過我而家換埋粒電之後,個電量題示長期stay喺50%, 差左好耐電之後都係50%,有冇人知點搞?

%有冇跌過? 有可能壞左電源ic

入設定睇都係? cap 電量圖黎睇下
有冇試過 full discharge 再叉滿?
nexus 6p用家
更新完android
部機d電倒水,到10%自動熄。
求救
nexus 6p用家
更新完android
求救

reset一下好啲 或者睇睇邊個app食電
nexus 6p用家
更新完android
求救

屏幕 37%
android 27%
lihkg 23%
下省略
我試下,多謝巴打建議
nexus 6p用家
更新完android
求救

屏幕 37%
android 27%
lihkg 23%
下省略
我試下,多謝巴打建議

睇落正常喎

入設定睇都係? cap 電量圖黎睇下
有冇試過 full discharge 再叉滿?

我唔知幾時先係叉滿 因為一直都係50%
我部V10 尋日終於死左
開機出完開機畫面就黑mon
蚊電即刻再開會冇反應 但隔一陣開又會有返開機畫面
不過試左幾次之後部機已經冇晒反應
想問咁樣仲有冇得換CPU就整返好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞