LG Nexus 5X Bootloop 苦主請入

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
我真係火火地

上星期部5X死底板其中一part 控制電源ac,叉唔到電
我一時間搵唔到張保養單於是拿出街整
$650

整完唔夠兩日就bootloop
跟住我搵返我張保養單
我加錢買左total兩年保養
咁我拿返上LG維修

過兩日去LG拿機
LG個邊話要錢先幫我整
$1700換底板
話我曾私自維修電話
我搵唔到張單先整住先
同埋壞叉電個Part
你依家係粒CPU焊得唔好出次貨搞到我死機
我仲要用錢買左兩年保
你唔保咁比返錢我
依家仲要等他打比我問我整唔整先肯比返部電話我
仲好似想屈我檢查費
我無人為整壞+入水我係一蚊都唔會比

唔好理有無用,同消委會report咗先

你睇清新保養條款 你自己拎左出去整係咪已經void左
我真係火火地

上星期部5X死底板其中一part 控制電源ac,叉唔到電
我一時間搵唔到張保養單於是拿出街整
$650

整完唔夠兩日就bootloop
跟住我搵返我張保養單
我加錢買左total兩年保養
咁我拿返上LG維修

過兩日去LG拿機
LG個邊話要錢先幫我整
$1700換底板
話我曾私自維修電話
我搵唔到張單先整住先
同埋壞叉電個Part
你依家係粒CPU焊得唔好出次貨搞到我死機
我仲要用錢買左兩年保
你唔保咁比返錢我
依家仲要等他打比我問我整唔整先肯比返部電話我
仲好似想屈我檢查費
我無人為整壞+入水我係一蚊都唔會比

唔好理有無用,同消委會report咗先

你睇清楚保養條款 你自己拎左出去整係咪已經void左
我想問換機個度, 退貨係咪要退埋叉電器?

有無人有換機既經歷?
loop loop下無晒反應姐係點

Bootloop 囉
我想問換機個度, 退貨係咪要退埋叉電器?

有無人有換機既經歷?

屌,我3月中同google换左機
上個禮拜佢call我話收到部舊機
部機個serial number同我報比佢個唔同
話可能要换返
on9
屌,我3月中同google换左機
上個禮拜佢call我話收到部舊機
部機個serial number同我報比佢個唔同
話可能要换返
on9

佢搞錯?

Bootloop 囉

依家連開機都開唔到喎

Bootloop 囉

依家連開機都開唔到喎

都話bootloop

係咪卡住google logo呀

Bootloop 囉

依家連開機都開唔到喎

都話bootloop

係google logo 都無出

Bootloop 囉

依家連開機都開唔到喎

都話bootloop

我都係
叉電都無反應
放錯左圖, 呢張先係3GB RAM 個張

http://imgur.com/a/oNzx8

所以根本唔關TSMC 問題,同以前Nvidia 大規模死Display 一樣,ATi / Nvidia 都係TSMC , 但係兩者係焊條上用料唔同,變左Radeon 唔會出現死晶片,Geforce 就死左一批。
Nexus 5x H791 路過, 無膽up上7.1.2

其實根本唔關7.0事

Nexus 6 上7.1.1 都有人死啦,咁都唔關Google 事﹙咁LG 又係出名垃圾﹚

其實真實唔關 Google事,係硬件問題

唔升都有機會壞
只係更新嗰時storage要read and write 好多嘢
所以先較易壞

Nexus 6 用血統7.1.2 暫時無事喎,似係Google 落左汗去誘發Boot loop 問題。

Bootloop 囉

依家連開機都開唔到喎

都話bootloop

我都係
叉電都無反應

死之前係咪卡住google logo

部分機會之後連機開唔到

一係你試下用風桶吹熱個機背,睇下之後開唔開到機
放錯左圖, 呢張先係3GB RAM 個張

http://imgur.com/a/oNzx8

所以根本唔關TSMC 問題,同以前Nvidia 大規模死Display 一樣,ATi / Nvidia 都係TSMC , 但係兩者係焊條上用料唔同,變左Radeon 唔會出現死晶片,Geforce 就死左一批。

有機會關焊料事既
琴日上左華強北 幫兩個巴打部5x整返好

ram 都upgrade 埋?
果間鋪 有你做推銷

因為U Ram 一體,一換就換曬
樓主整返好?
想問係咪一勞永逸唔會再咁壞?
個底板係咪無乜機會有事,換左粒cpu就得?

理論上係一勞永逸

但換U都係換返808

咁唔係代表一樣有機會有bootloop 問題?

其實就唔關u事既 係焊得唔好所以出事

唔知道LG / 華為揀乜焊料咁差,又唔見同期有用808/810 會出事( Lumia 950XL 我都仲用緊,又係成日升級Roll back )
即係要拎上華強北整?

聯絡緊間維修, 可能用順豐寄上去搞

得既話可唔可以係到講講

留名
部v10一樣中左boot loop
LG夠膽死話收我2千幾整

換U
http://tieba.baidu.com/p/5085912273

高手解答料

佢係做手機維修

但封膠係乜
係咪可以寄部電話上華強北,唔洗親身上去?
所謂既非指定經銷商受害者係咪都應該要消委會投訴

得既話可唔可以係到講講

留名
部v10一樣中左boot loop
LG夠膽死話收我2千幾整

我係柴灣整$700, data 留得返晒, 上大陸又要時間,不了。

俾佢賺, 住柴灣,又要湊仔,我連九龍都唔想過 , 留得返data 就算了

香港有人整而唔係換底板就算啦,btw開名等大家多個選擇,真係急用唔係個個得閒上華強北

雖然未壞,但想知鋪名

永利中心商場,中間位置(唔係下面個層),名唔得予,門口有好多電話套賣的, 預一日搞好

我問左wo話搞唔到wo

一定要返大6整?
頭係係深水埗整左500蚊,換左cpu,但底板都黑黑地,backup完放左佢算

深水埗有得整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞