LG Nexus 5X Bootloop 苦主請入

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
部5X死撚咗
冇bootloop
但係禁power制著唔到機
差電冇電池icon
試過power + volume down 入到Android仔嗰頁, 入recovery mode 出完Google logo就黑mon

而家完全著唔到

Bootloop

想loop都冇得loop
好彩用google backup真係方便, backup 晒
整都廢事

咩Google backup?
熄機都 backup 倒?

其實只係Google Photos 自動upload相
App資料都會自動backup到Google
當然冇full backup
所以,我先放心啲

熄機就當然冇backup 啦

Google photo無限storage既backup係會壓縮過張圖 所以都係copy folder最好
bootloop俾佢loop到部機勁熱就會開到機 跟住快d cop曬d data出黎 我就係成功既例子
有無人試過成功逼香港LG同我地換機
Bootloop左一段時間之後部機顯示數據損毀要reset先用得
係咪連拎上華強北都可以慳番
Bootloop左一段時間之後部機顯示數據損毀要reset先用得

華強北一定搞得掂。

華強北一定搞得掂。

我想要番d data同相都得?

華強北一定搞得掂。

我想要番d data同相都得?

其實我想要番d相炸,整唔番都無所謂
我正式成為bootloop苦主。
但只要等部機自己reboot, 直至部機熱王high High, 就可以順利開到機

過多一排就電都差唔到架啦

今日經已點reboot都唔成功,部機正式死亡

如果用呢部機玩trade in, 有邊度肯收呢部咁既野

巴打有冇興趣放機
想平平地收部黎玩吓
telegram: hagggh
部5X死撚咗
冇bootloop
但係禁power制著唔到機
差電冇電池icon
試過power + volume down 入到Android仔嗰頁, 入recovery mode 出完Google logo就黑mon

而家完全著唔到

Bootloop

想loop都冇得loop
好彩用google backup真係方便, backup 晒
整都廢事

咩Google backup?
熄機都 backup 倒?

其實只係Google Photos 自動upload相
App資料都會自動backup到Google
當然冇full backup
所以,我先放心啲

熄機就當然冇backup 啦

Google photo無限storage既backup係會壓縮過張圖 所以都係copy folder最好
bootloop俾佢loop到部機勁熱就會開到機 跟住快d cop曬d data出黎 我就係成功既例子

用Full Resolution,Drive得15GB,影極都未爆
唔使整,你整完遲怕啲又bootloop過,又冇多次data.

整完成兩個月都冇事
我想問係咪唔會再開團上華強北,我部5x呢幾日都成日自動熄機,應該就死
我想問係咪唔會再開團上華強北,我部5x呢幾日都成日自動熄機,應該就死

冇啦
你地自己上啦
有冇人過左保養期拎去LG整?唔知部5X仲有冇得整?(部5X係屋企人唔係自己)
啱啱入呢個post, 見有巴打問點救返啲data
呢度貼返我另一個post嘅回覆, 希望大家用得著

啱啱變成5X bootloop苦主

朝早OTA裝咗最新嘅security patch
晏晝叉滿電用chrome上上吓網畫面定格, 過一陣自己熄埋
兩三個鐘之後長㩒power掣開返, 即刻開始bootloop

琴晚有諗過backup但係冇做到
好彩搵到方法(暫時)開機backup返啲檔案
我啱啱試過, 成功backup哂啲file
https://www.reddit.com/r/nexus5x/comments/5tenzk/recovering_data_from_bootlooped_nexus_5x_with/

1. 熄機, 攞走張SIM卡然後擺入雪櫃冰格雪15~30分鐘
2. 攞出嚟開機(穩陣嘅可以用safe mode開機), 唔夠電就叉一陣(唔好叉太耐)
3. 駁USB, 拉通知bar落嚟揀"transfer file"
4. 呢個時候應該喺電腦度睇到部機嗱嗱臨backup重要嘢啦

如果中途又開始bootloop就由1重新做起, 直到backup哂所有嘢為止
之後洗機刷ROM搵Google換機退錢甚至掉咗部機自己決定

Bootloop嗰陣熄機嘅方法:
白色Google字一出現即刻長㩒vol-等fastboot畫面出現(android機械人瞓喺度打開咗心口, 上面係開機選項)
㩒vol+/-揀"power off", 再㩒power掣確定

入safe mode方法:
熄機再長㩒power掣開機(Google畫面出現就鬆手), 等Google畫面過咗, 開始播load機動畫嗰陣長㩒vol-直到動畫load完入到主畫面
成功進入safe mode嘅話畫面左下角會有"safe mode"字樣, 除咗原裝app之外其他app都用唔到
可以肯定bootloop緊嗰陣就算長㩒都入唔到主畫面, 通常係雪完部電話先有機會入到
有冇人過左保養期拎去LG整?唔知部5X仲有冇得整?(部5X係屋企人唔係自己)

免費整又點,遲早又懷,整完又整

拖多一陣換Nokia 7/8/9

部5X已經死左 無待等...

部5X已經死左 無等...
突發...部5X按power掣果陣有紅燈閃左一下(按一下閃一次)
突發...部5X按power掣果陣有紅燈閃左一下(按一下閃一次)

部機閃紅燈之前正常定Bootloop緊?
係咪冇電?

係咪冇電?

有冇足夠電,但係突然hang咗出Shutting Down?

係咪冇電?

有冇足夠電,但係突然hang咗出Shutting Down?

之前有足夠電 但係尋晚完全冇反應 到今日下午先至見到咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞