LG Nexus 5X Bootloop 苦主請入

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
整完 4gb ram十分暢順 仲順手揼埋骨

如果唔係要湊囡囡我都想上去睇下
麻煩晒西飛巴打
尋晚我部Nexus 5X用用下熄機, 之後想開都只可以去到黑底白字"Google", 停咗喺個畫面一陣就變返黑, 重覆幾次...
唔知大家嘅情況係咪一樣?! 咁樣係咪bootloop?
我打算聽日打去google睇下可唔可以成功換機或退款...

利申: 已過保用, 第一批機....

same
me 拎左出去觀廣整 7舊水
係咪做左水魚
尋晚我部Nexus 5X用用下熄機, 之後想開都只可以去到黑底白字"Google", 停咗喺個畫面一陣就變返黑, 重覆幾次...

係bootloop

你係google play store買?

係呀... 希望聽日成功啦!

依家冇機退 佢地退金戈

係bootloop

依家冇機退 佢地退金戈

有錢退畀我都好
橫掂打定輸數換機
佢換架機畀我咪又係會壞
水魚

其實你想點

係bootloop

依家冇機退 佢地退金戈

有錢退畀我都好
橫掂打定輸數換機
佢換架機畀我咪又係會壞

打去問左google store先有得換新機!
屌爆google

你有得換?

係bootloop

依家冇機退 佢地退金戈

有錢退畀我都好
橫掂打定輸數換機
佢換架機畀我咪又係會壞

屌爆google

你有得換?

我諗佢係推既憤青ONLY

係bootloop

依家冇機退 佢地退金戈

有錢退畀我都好
橫掂打定輸數換機
佢換架機畀我咪又係會壞

屌爆google

你有得換?

我諗佢係推POST既憤青ONLY
我充充下電開唔返, 拎去整話係電路板燒左
有無大佬試過

關唔關充電器時, 非原廠5v3a output
拎去換機會唔會話係我自己整壞唔比換

我都係 但我過左保養
有無大佬試過

我都係 但我過左保養

你lg 買?
有無大佬試過

我都係 但我過左保養

你lg 買?

唔係用原廠, 個OUTPUT 都冇原廠個個咁勁,

根本唔關事, 佢唔會check到

麻煩晒西飛巴打

你係咪已經比左機我
[quote]好啦, 我最近就幫我表妹搞緊部5X, 以我由GN用到N5咁多年Nexus 經驗, 我以為入到fastboot就可以刷返個img就搞掂, 點知一直都係卡住係Google logo, 之後我google過先發現係中左Bootloop

經我深入研究呢, 發現原來之前LG G4死底板原來都係同一個問題, 就係粒CPU 焊工有瑕疵, 就連LG V10都出現同一問題, 而且我發現都有一個共通點, LG G4, V10, Nexus 5X都係用Snapdragon 808

但係呢, 我又發現其實由華為代工既Nexus 6P, 用Snapdragon 810 都有相同問題, 經我再Google, 我發現有台灣人話經TSMC(台積電)代工的Snapdragon 都有問題, 所以我懷疑呢個先係主因

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=581&t=4693563&p=76
https://www.ptt.cc/bbs/MobileComm/M.1481523877.A.BC3.html

關於GOOGLE 回應, GOOGLE 有位員工叫 Orrin 就係Forum 確認左部分機係有hardware問題
https://productforums.google.com/forum/#!topic/nexus/kaMOvuf093Q

Hey Everyone,

We understand that a very small number of users are experiencing a bootloop issue on the Nexus 5X. We are continuing to investigate the situation, but can confirm that this is strictly a hardware related issue. For those of you that are currently experiencing this, please contact your place of purchase for warranty or repair options.

We’re sorry for the inconvenience and appreciate your continued patience.

Marked as best answer by Orrin - Nexus Community Manager
Orrin - Nexus Community Manager's profile photoGoogle Employee

而美國LG就話因為部機已經停左產, 唔夠零件去整, 所以決定退款.
http://www.androidpolice.com/2016/11/24/lg-is-issuing-full-refunds-for-some-malfunctioning-nexus-5x-phones/

至於香港呢, 其他巴絲打已經講左, 如果部機係經香港Play Store買既話, 就算過左保養, Google都會換新機, 但如果經其他途徑買既行貨仲有保養既話, 就需要自行聯絡LG代理解決. 過左保養既就需要自己比錢整, 仲另收檢查費$150

然後我又見有人放底板入焗爐焗一焗就開到機,
http://dev-with-alex.blogspot.hk/2016/12/oven-fresh-phone.html?m=1
亦有人拆底板用風筒吹熱粒CPU就開得返機, 但都係暫時性
https://www.youtube.com/watch?v=KQrsC2VZY0c

我最後選擇左風筒大法, 點知又真係成功左, 不過幾分鐘後部機一降返溫又bootloop過, 去片:
https://www.youtube.com/watch?v=_PSJROOLaD4&feature=youtu.be

好啦, 以下就係呢個POST 既重點, 我搵到百度有大陸人搵左華強北一間叫 "遇佳科技" 既手機維修, 重新焊粒新既S808 CPU上去, 而且部機仲升級埋3GB RAM
https://tieba.baidu.com/p/4995436897
各位巴打, 依家開緊第三團上華強北整機, 暫定下星期上去

有興趣就盡快Telegram 搵我啦 (cpahkgolden)

機種: LG G4, V10, Nexus 5X, 6P
維修舖頭: 華吉手機維修
有無大佬試過

我都係 但我過左保養

你lg 買?

衛信

麻煩晒西飛巴打

你係咪已經比左機我

整4gb 一定冇得留data?
其實拎上去換CPU
之後仲會唔會bootloop
今日打咗上Google,講清楚曬情況,畀咗資料佢哋,等咗幾個鐘就收到佢哋電話
佢哋話可以換機,會send email畀我,大概係買一部新機,喺信用卡charge數,再揾速遞收部壞機返去檢查,檢查無問題就14日內退款。
各位巴打, 依家開緊第三團上華強北整機, 暫定下星期上去

有興趣就盡快Telegram 搵我啦 (cpahkgolden)

機種: LG G4, V10, Nexus 5X, 6P
維修舖頭: 華吉手機維修

傻架?部機有問題唔追究LG 仲要賺巴打錢?

咁你要唔要DATA 呀? 追佢老尾咩, 擺舊磚係屋企煲醋呀?
唔係個個咁有閒情日日打上去LG 屌佢老尾架, 你估我冇打過呀?
仆街LG 覆我話免我檢查費炸, 換完塊板咪照樣出事, 根本同一批貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞