抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
憎都冇力憎 只係想佢哋快啲放過我 或者快啲死 我想變翻個正常人呀
成日都好撚想殺咗佢哋 唔係憎佢哋 而係想自救
但我知呢招唔work 所以唯一嘅方法就係死
咁我又幾時可以死?
鎮靜劑陪左我八年
當我仲係健健康康,活潑開朗果時會唔明點解人會有抑鬱,有咩咁大不了,有咩會令一個人唔開心咁耐,會覺得當我關心呢類人既時候,比d positive thinking 佢既時候佢就會好。之後有抑鬱焦慮之後先至知道唔係所諗既咁簡單。
個人認為朋友樂觀係一件好事,但係唔好比其他人樂觀。因為有時候可能佢都想樂觀但係真係做唔到,所以迫黎都無用。不過如果患者身邊每一個都係樂觀處事既話,有機會令佢諗野既思維方法同身邊既人差唔多。
另一方面,如果成日都叫佢唔好點點既話反而令到佢仲大壓力,因為唔點點點,咁可以點呢,你可以同佢一齊諗有咩可以做,而唔係直接叫佢試下呢樣試下果樣。如果見到咩野得意既你又有興趣既可以share比佢睇佢有咩反應,有興趣既可以繼續push佢,無興趣既就下次再搵第二樣試。
除咗咁之外,你可以share 你擔心你既feeling比佢知,比人知道有人係關心佢,會聆聽佢既需要,讓佢明白佢一d都唔孤單,條路有好多人陪佢走既。
另外,相信佢都唔想同你share既野比哂所有人知既,所以如果你真係想話比人知,都唔好比佢知道。

利申: 我比過唔少人既支持、輔導同support. 唔同人都用過唔同方法同我一齊處理我情緒既問題,對我而言,有d令我舒服d,有d會令我唔想理佢,上面果d只係我比人輔導果時覺得好同唔好既感覺,未必代表其他患者既感受。希望我打既野可以幫到你同佢。
我都會討厭自己,當有問題發生既時候會擔心自己做得唔夠好而導致。我唔會要求自己做到最好,不過要求達到水平。

我開心果時可以正正常常,但唔開心果時會係咁自殘同自殺. 我好少喊,因為唔想比人知。我好想死,但唔想比人擔心。

或者你同我既諗法係南遠北撤啦。

你身邊有幾個fd可以support 到你呀?
你願意同fd分享你既感受嗎?
你有無咩興趣呀?
你最討厭自己d咩呀?

如果你唔介意不妨同我地share 更多
我都覺得扮正常係最辛苦既,因為好多野都唔會想比人知。不過比人知道就有好有唔好啦

俗語有云長貧難顧,所以有時都係靠自己既

個人認為係一個urban city, 有mental health problem 既人係多既,因為每日都面對種種既stress 同 conflict係好難處理既,所以global companies 都會察覺呢個問題存在
咁令你活下去既原因係?
每個人既價值觀都唔同,處事方法都唔同,所以有時好難去批判一個人既野。就我而言,除非違背社會道德標準,有時是非黑白好難分辨既。
有時都係人睇你好,你睇人好架姐,所以有時都係要睇下自己既思維方法。
Btw,如果你覺得真係有需要睇醫生,不如試下去睇啦,睇完佢地又未必知既。

Share dd 比你知,我今年入過5-6次院,只係有1次比屋企人知,其如都有唔同籍口。 屋企有唔少藥精神科同普通科都有,不過佢地都唔知我既病情。就算其中一次入院我都係輕描淡寫講病情,將病情簡單化
Try your best, stand by you
Btw 我都想搬出去自己住
邊隻?
我成日返工都唔知做咩架,不過做做下又一日
幾日就想死一次,不過我仲未有勇氣
病情就係反反覆覆架啦🙈我都係咁
我每日都覺得現狀唔係我expectation 想要嘅
之後會負面同逼自己去搵方法改變
但啲人會問我怨乜野已經好過好多人
我覺得我用左廿年時間都仲係活唔出我想要嘅樣子
除左失敗我唔識形容

係啦mood swing都好極端 依家多數麻木到好窒息
但身處人多環境驚慌嘅狀態都會繼續黎
有啲panic attack咁
有時候真係開心見誠講都未必有人理同幫到
呢個真 啲人成日搵我做樹窿
但永遠唔會做我樹窿

無咩frd support 到我講真
我已經接受左
分享多左佢地會覺得我怨天怨地叫唔會太理
我無咩大興趣
又唔算極嚴重嘅
只係對死睇化左覺得有時係解脫
但都好驚比到麻煩身邊人
其實外面睇落正常開心
但內裡抑鬱唔想比人知嘅人
真係好堅強
咁樣好辛苦我好明白
絲打ur not alone
做咩都好冇動力提唔起勁。。
對住堆assignment遲遲都做唔到 不斷拖
跟住一諗到冇時間做位做唔切
就會係咁喊喊足幾日同埋好想死左佢算
好影響我就黎頂唔住
我都係咁
多謝你 share 你既feeling 同 condition 比我知。
每一個人對自己既expectation 都唔同,有d人高d有d人低d。我見過有d人一返工就會早半個鐘返工,將所有野都諗到最差,不過工作期間其實係無咩唔好既事發生既。我亦見過有d人隨遇而安,發生事先解決。每個人處事方法都唔同,我覺得只要自己接受到就得。有時負有負既好,正有正既好架。
有時生活好既人係會希望更好,人地眼中好未必係自己覺得好既,所以我會覺得有時有明確目標知道自己想要咩,心諗咩係重要既。
人生不如意事十常八九,有時有d野好想要既,但真係好難達成,不過一日未死一日都可能有奇蹟發生既,希望你之前既廿年無白費。

我問以上既問題,係因為好多時精神科醫生同心理學家都會問既問題。
我諗主要係想知有無人可以support 到你,有咩可以令到你生活變得有意義同埋活著既原因。

有無fd support 你主要係睇你需環幫手果時有無人可以幫到你,因為幫你果個人好多時同樣會造成壓力既,所以有時唔只要有一個支持者。如果身邊無既唔緊要,相信呢度都可以幫到你。 btw 有時呢d專業人士都有佢地既supporter架,因為未必每件事都解決到。

至於傾訴對象方面,大部份人都未必有好好既counseling 技巧, 主要都係share 自己既睇法。不過我相信願意聽你講既都係想幫你既,如果呢個唔岩傾既咪搵第二個囉。呢一個就係我搵人counsel 既方法,希望對你有用

至於興趣方面,我其實都無咩大興趣,當我好depressed 既時候,我有既興趣都做唔到架。不過好彩既係我d fd 知我想要d咩,所以不妨睇下有咩岩自己,不過唔岩都唔緊要架,因為興趣真係好難迫出黎既 。

死方面,我都睇得好化架。只係每個人對生存既expectation 都唔同,而我就係覺得生存要活得有價值同意義先叫做生存
企圖自殺有分好多種同埋佢既嚴重性同致命性
過量服藥為例,要睇下你食邊隻藥,因為每隻藥過量都有佢唔同既風險。邊隻藥有咩風險我當然唔會講啦,因為咁會係教唆他人傷害自己身體,有機會犯法既。

洗唔洗入院呢一個問題比較複雜,會考慮到自殺風險評估同埋會考慮嘗試自殺不果所帶來既影響,所以答唔到你入院既問題。如果你真係想入院既話,不妨問下醫生意見

睇醫生收費方面,私家好多時都$1000起跳,尤其睇第一次。不過聽人講佢地會有耐性d. 政府方面普通科門診$50,不過佢通常麵係寫轉介信比你,之後因應情況排期,有快有慢。 第二個方法,急症$180,聽人講可以登記果時唔比住,第二時佢寄信比你先交,睇急症醫生會按你狀況睇洗唔洗留院/轉介精神科護士/醫生

每個cm都覆係因為訓唔到😪同埋都想幫下大家,因為我都明有病係辛苦既。以前我一直都覺得我好堅強,認為好多野我都可以解決到,病唔可怕,直到自己用咗唔同方法都處理唔到自己既病既時候,慢慢體會到病既苦。希望小小既鼓勵讓人感到係有人支持既
I am not alone but i feel lonely😂
就係因為發生咗一件事之後我發現有好多人關心我愛我既。以前既我好少講自己感受出黎。直到有班好fd既朋友表示好關心我想知我既野同不恥下問,我先願意講多dd比佢地聽。佢哋都會比唔少既counseling 同 recommendation 我,同我一齊面對難關。所以我都希望幫到大家

Btw 好多人都會覺得我正面樂觀開朗,不過心裡面唔係既。好多同我無咁熟既人都唔會覺得我有抑鬱,會自殘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞