抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
Yes. It does happen sometime
但請你相信醫生嘅專業,千萬唔好自己cut藥
同埋你嘅覆診週期應該要短少少的
要同醫生keep up講你嘅情況
我六年都好到,你都一定得!
祝你一切順利呀!
Sorry阻阻大家 p牌仔
我開咗ac即刻開咗個版(?)
講我喺抑鬱六年好返嘅你問我答
好希望幫到同路人

喺健康台咩「私家精神科醫生 兩年半 你問我答」
我好多都覆得好長,嚟到好多問題
個邊我都答過,如果大家有興趣可以睇睇
但都希望大家理解 小妹仲未好返曬的
只不過好希望帶啲光俾大家 話俾大家知 抑鬱並不可怕
抑鬱喺有希望的~
所以都請大家手下留情 講說話客氣啲
想問你點判斷自己好返
唔係挑戰你
我自己都只能講間唔中會出返黎
唔覺得真係會斷尾....
我明你意思
因為我都有好長一段時間了
我自己覺得好返不單單情緒穩定
而喺再面對困難/情緒起伏都有力量去面對
識得洞察自己情緒 有方法去應對
對自己有自信 認同自己
都喺好關鍵的~
想問下 做過幾個online test都話有抑鬱 呢個moment應該點做?搵counselling/心理醫生 ?
想知多d
ViuTv 又要威又要帶頭盔有集係催眠治癒,你可以睇吓
自己同屋企人都有,人都癲
佢會偷我d藥食,比我阻止後而家進化到自己搵渠道買藥亂食..

負擔到一定係睇私家
唉 香港都抑鬱症既人好唔友善
呀媽一廂情願認為只係我未見過世面,受小小挫折失敗就一沉不起,以為只要搵人點醒我就得
結果連去剪頭髮個陣個師傅係咁話我,把口就話想幫我,事實上只不過當我係工具,比佢用黎滿足佢作為人生前輩既表演慾
最慘我又唔敢反駁,個頭喺佢手上做人質,比佢足足說教成半個鐘
唉 香港對抑鬱症既人好唔友善
呀媽一廂情願認為只係我未見過世面,受小小挫折失敗就一沉不起,以為只要搵人點醒我就得
結果連去剪頭髮個陣個師傅係咁話我,把口就話想幫我,事實上只不過當我係工具,比佢用黎滿足佢作為人生前輩既表演慾
最慘我又唔敢反駁,個頭喺佢手上做人質,比佢足足說教成半個鐘
佢玩到好大。。跳軌 呢家返左屋企 話就話休息,廿幾歲 咁都好悶下,唔敢比佢自己出街,咁快又投入社會又有壓力
同理心好緊要。。。亂講野好易一下刺激
多謝你
屋企人同你都有既話,真係要互相支持同鼓勵。 不過呢一方面都有機會遺傳既,同埋生活環境差唔多既關係都有可能影響到。

你所講既睇私家,唔知點解我之前睇psy nurse 同埋 psychiatrist 佢地都話可以睇 private psychiatrist,仲比埋份list 我做reference, 叫我有需要果時去睇。不過我一有symptoms可能就會好depressed,咩都做唔到,訓唔著,出唔到街,唔同人講野,只會發呆同不斷諗唔同死既方法,或姐self harm. 所以我覺得去睇private 既作用對我黎講唔係好大。因為我唔係好鐘意share 我既諗法比人知,唔鐘意dead air,所以我唔想用咁長既時間consult。另外用藥方面,我都算係大約知道藥既用途同埋邊隻係first line 既藥, 同埋都有相熟藥劑師可以問到,所以我覺得未有呢個必要住。當然啦,睇精神科排期又耐,覆診期可能會無咁密。不過政府就係咁架啦

至於屋企人偷你藥食呢個問題,有時可能因為d徵狀令到個人好辛苦,想用藥物去解決問題。亂食藥我都試過,不過我會清楚隻藥有咩用,usual dose 係幾多 同埋有咩副作用先會試,試完覺得好就會叫醫生開。 咁樣睇,可以了解下佢亂買藥黎食既背後原因係咩先

希望我既少少分享可以對你有幫助啦
我有時都會有呢種感覺,因為我咩都唔想理,覺得好多野都好煩
認真大家點知自己有呢件事
做完一堆investigation 都解釋唔到既symptoms 而比醫生覺得似係psychosomatic symptoms. 因為搵唔到symptoms 既原因同埋影響到工作同生活,所以食藥 control symptoms, 跟住一唔食藥就會諗死既方法同念頭,之後同醫生講,跟著轉介咗比精神科睇
我返工會trigger情緒病,自己會知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞