抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
有... 次次睇住D藥, 食左咁多年都斷唔到... 灰到chisin
無原因咁突然間好想死😪
醫生都冇叫你試減?定你自己唔想減?
有減, 我次次都叫醫生減藥, 幾個月前終於減比我, 然後我自己再慢慢自行減半左tim, 因為真係唔想再食藥, 個種抗拒感好大
但就算而家量少左, 都係一遲幾個鐘唔記得食就D身體反應即走出黎.
就會諗其實係咪一世都要食住藥, 唔會好... ?
我都好想
你好重咩啲份量?
屋企人仲未知
我又唔會想死,太多嘢未做同試
開心啲呢句真係聽咗仲火滾
社工冇用,要搵心理治癒師
我停咗個幾禮拜夜晚果劑抗焦慮藥
每朝起身返工心情都好似好精神緊張
唔知係咪心理作用
夜晚又好似冇咁識眼瞓
唔開心一日嘅情緒好似好過扮開心一日
呢隻black dog應該都跟咗大半年了
睇唔睇醫生好呢
一起身想死既感覺就會好強😢覺得好多野都已經享受咗
😔
戒唔到安眠藥
我都諗緊 但聽講好貴
覺得好攰好攰 但互相救大家好唔好
好明白呢種感覺... 而家有好左, 初初出來做野時一直覺得自己係個谷底度...
其實而家份量係好少好少, 一粒藥35mg, 醫生叫我一日一粒我自己減到隔日一粒, 但都仲係一唔記得食藥就即刻暈同作嘔
孤獨感好強
直頭覺得身邊既所有野連同自己都不斷腐化緊
我又未去到呢種感覺既。其實我有好多野都好過好多人,好多人都覺得我生活得好好,係一個無憂無慮既人。不過我覺得呢d只係一d好表面既野,得到咗咁又點,得到咗都未必係真正既快樂

從自己角度而言,我搵唔到對自己生存既目標同意義,唔拍拖、無興趣、無野追求、成日都比徵狀困擾住我,成日都影響我既工作。因為處於咁既情況,我都唔知自己生存有咩意義。

基於道德同孝道問題,要support 父母,唔可以殺死佢地,因為呢一個係極之不道德同可怕既事,同埋唔想因爲我自殺而白頭人送黑頭人,咁樣會對佢地做成永久傷痛

感覺上每日都係行屍走肉咁,無目標,無方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞