抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
看來你心中盛載著的痛苦,已令你覺得生無可戀。人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看( http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php )。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
兩樣都有。呢幾日Panic Attack, 原因係做左半年份工俾人炒。不過都好既,份工我唔係好fit in 到,壓力爆煲。

抑鬱症就好9年前離婚有依家40中,賣完樓有1千萬+,打算係第二個地方安靜咁生活(香港貴又大壓力)
連約社工、CP、覆診都覺得好大壓力......
台灣 台東 好舒服 郊區黎
多謝巴打 等我研究吓先
Lm
巴打新醫生點呀?
近黃昏時間最難頂
Same 😭開學前一個月已經勁焦慮 晚晚訓唔到
好似每日都鼓起好大勇氣返學 連踏出門口等車都有困難 你係咪都係咁
最嚴重試過等等下車不停喊 跟住返返屋企走堂 藥又食過 counsellor又見過都唔知點
本身有depression 要食血清 但我覺得食唔食藥都係咁
有冇巴打食緊安眠藥?記性變得好差,有時繼片咁完全唔記得
我覺得主要係我真係好僧讀書 我覺得要chur assignment chur project 我就覺得好大壓力 加上一返學就要係人地面前扮正常扮無野 就好辛苦 有時上上下lecture我會覺得好抖唔到氣
邊隻安眠藥?

Benzos 同 z drugs 長期(超過一個月)日日食係對記憶力有負面影響
短期既話或隔幾日食一次就大致無咩影響, 但小部分人都會有記性差左
但唔好亂咁戒, 可以同醫生講, 慢慢cut
有d醫生會用antihistamine (eg piriton), Lyrica, melatonin 代替
Stilnox. 食左幾年 之前由一粒變半粒再到1/4粒,宜家又上返1粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞