抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
冇勇氣生存 更加冇勇氣去死
唔知應唔應該講,根本唔會好得番
好辛苦 長期精神折磨自己
Sorry I could not agree
個人認為留record 方面要睇下之後自己想搵咩工,如果係搵政府工既話,臨入職果時會做body check,主要係照下肺部x光同問下有無長期病,不過電腦系統會睇到你之前既健康紀錄。如果之後想轉政府工我都唔sure 會唔會有影響。 如果睇私家,我諗如果要健康申報都有機會要申報,因為隨時比人告。 其實本身都有諗住轉工,不過唔想比人知我record咁花,所以應該都未必轉。

至於屋企人搵工方面,應該唔會check家屬既record 啦,除非某d精神病,不過呢個我就唔清楚

不過睇下私家都好既,起碼快d知係咪有事。

搵fd傾方面,有fd support 你都唔錯呀,相信佢會明你感受。有時我都會怕講太多會對佢造成壓力。所以我會同佢講如果我令到佢有壓力要同我講,我會搵其他人分擔。所以我既傾訴對象唔係得一個,好彩d fd 明白我。體諒我

有病係咪錯,真係好難答呢個問題。因為有時病咗之後先會諗到好多問題。當你健康果時,病d野未必會明既。
咁可能你需要既係勇氣去面對生活既困難?
我有時都會depress 到做唔到野,做唔到野到要請病假,要搵人幫手頂我更。有時連出街又出唔到,訓教又訓唔到,完全唔知自己想點,呢一個感覺真係好難受。
睇下醫生都好既,可以試下睇私家, record 應該唔會點花既,最緊要都係為自己好姐,或姐睇下臨床慣理學家可能都會係另一個選擇。希望你既問題唔會愈黎愈惡化啦
至於叫醫生prove 你有問題呢樣野而得到人地體諒呢一樣野我就覺得係睇人啦,因為有d 人只會著眼於你做唔到野,而唔會睇你有無病。因為話哂返工呢一樣野係為出錢比你果個人而工作,而唔係比你養病,所以比人體諒係好彩,叫你做野係道理,除非你有醫生紙。 希望你有一班可以體諒你既人啦
歡迎搭嗲
我都會係咁亂諗野同想死
You are not alone stand by you
有d 野好難講,自己既感知都重要架,加油
係辛苦架,不過人生其中一個階就係經過歷練
攰喇屌 放過我啦
看來你們心中盛載著的痛苦,已令你覺得生無可戀。人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看(http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php)。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
忍手唔食安眠藥 結果晚晚都四點先訓得著
好攰
而家都仲有咁既情況架
每星期at least 一至兩次強烈想死既念頭,但唔會實踐。因為仲未有一個完善同完美既plan
基本上每日起碼一次自殘經驗主要係返工前後,返緊工唔做得,因為專業操守問題
喊就好少會喊,由細到大都都係,除非比人激
有時會做唔到野,應付唔到工作,集中唔到精神,呢個情況一至兩星期就會發生
頭痛呢樣野由細到大都有,平時都有止痛藥處理
如果我第二日係放假都仲可以,但如果第二日返工就真係會好想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞