抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
有睇醫生有食藥,不過幫助唔大
每次見完counsellor狀態都會變得更差
有冇人試過咁樣 係咪正常表現黎?
依2年人生低潮唸住time will heal everything 但realise時間唔係直線嘅話點會沖淡一切。。依幾日開始成日喊,開始怕自己出事因為屋企人都有過精神病,完全知道會係全家嘅burden。所以迫自己搵counsellor,希望好快就搵倒夾我嘅counsellor。

但我係人面前係冇嘢可以大笑,我條件又唔係差(即望落去正常談吐正常家境正常工作正常),所以去政府個啲,第1次見就close我file。

有啲好朋友又只識叫我接受現實,完全唔識安撫仲衰過唔講嘢。加上佢哋都開開心心有自己生活,點會想吸收我啲負能量,我亦唔想煩住人。

我已經做哂我可以做嘅事,例如做自己鐘意嘅嘢啦,做義工啦,努力工作,睇書啦,玩音樂呀,擁抱大自然etc都仲要咁唔開心,我好hopeless呀好無助。
謝謝你,我又喊喇。講得好啱呀,最好嘅方法就係改變。我努力改變緊,希望會有新轉機。

希望大家撐住呀。
每個星期都好依賴佢
今年Year 1
本來中學已經少frd,諗住喺U積極d識人

但係因為毒撚性格+今年sem AB加埋返得唔知有無2個月,到依家都無熟嘅大學frd

睇返其他中學frd一個二個玩得好開心 , 又上莊又出pool, 一個星期去幾次party room , 唱通k

相反自己就日日毒喺屋企,原本算熟嘅中學frd離我越來越遠,剩係圍埋大學嘅圈子,搞到自己好撚自卑同孤獨

有無ching經歷過呢d野

利申:輕度抑鬱,純發洩
Me too
我都係 休埋學變隱青
我已經唔睇IG snapchat
睇唔到人地點會好啲
我已經預自己下年覆學就自己做毒丁算
有陣時有朋友但大家諗野唔係同一個世界仲worse
社交焦慮真係好辛苦
今日冇咁抑鬱
見咁好天氣想出去行下都唔敢
到時上lecture見到人地成班圍威喂,而你就自己on99瑟縮於一角

我semA就係咁
好想死
加油💪🏻
真心我都唔知自己有咩資格同你講呢句⋯自己都有問題⋯但都係好想覆下你⋯希望自己冇做錯⋯因為我都唔係好識安慰人⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞