抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
我都試過有呢種感覺以前有好多有興趣做既野都做唔到,連約咗朋友出街都放飛機✈️,只係想訓係屋企張床上面同埋想死,返工就好似行屍走肉咁,一放工就返屋企訓,直到連返工都覺得辛苦,所以要睇醫生請病假。之後基本上全部同事都知道咗,佢地成日都會關心我,同問我近況,我先慢慢開始同佢地講我心裡面既感受。 幸運既係我有一班好同事同朋友
出街,或姐係咁同人講野,唔比自己去諗自己既感受😂
你起碼都叫曾經對唔少野有興趣我以前除左對打機係有d興趣, 對其他事物完全冇興趣
不過我覺得好多野以前都玩過,享受過,所以而家係搵唔到生存既價值
我自己唔係怕身邊人擔心,我只係唔想解釋,講咗佢地又唔明,唔係專業人士只會講啲咩‘睇開啲’,’唔好諗咁多‘之類嘅廢話,仲衰
因為工作上既需要,以前學過唔少 counseling 既技巧,所以好多時比人 counsel 既時候會諗counselor 講果句說話背後既意思,同埋我會諗我講既野比counselor 知道咗之後既影響,因為好多時 consult 完之後,佢地都會black and white 寫係progress notes 度,當你之後再去睇醫生既時候,medical professional 會睇之前既notes,所以會存在一定既bias, 所以我唔同counselor 講得好deep 就係呢個原因。btw, 有時佢都知我唔想講既

至於fd方面,因為佢地真係出於真心同擔心我既,而佢地都會同我share 一d 我有既病而對佢地帶黎既feeling, so far 佢地都想知我既狀況,所以我都會盡量滿足佢地,話比佢地知。不過有時我真係唔知我知心係想比佢地知定唔想比佢地知。 btw 我d fd d counseling 既技巧係ok 既

有時有d野除咗自己之外,會覺得身邊既人唔明你係好正常既,就算一個人一日24小時同你一齊知道哂你既起居飲食,但都未必清楚你既心同腦諗d咩既,所以覺得唔明都好正常。不過如果係真正既朋友係會想幫你,知道你既內心世界係諗咩架。佢地或姐未必有好好既counsel 技巧,可能佢地講既野唔合你心意,但係佢地講既野出發點大多都係想你好既。如果傾訴對象a唔岩咪試下搵b 囉。或姐上下黎呻下都唔錯架
我搵朋友傾的話,都會搵啲本身諗嘢好開通,或者都容易有情緒問題嘅人傾, 會舒服好多
有無人食藥食到無哂感覺
我會睇情況
你指既係?
食lexapro
食到成個人唔會唔開心 唔會開心
我最初食lyrica有,之後適應咗就冇乜野
我又無呢種感覺既🤔
Lyrica 你用黎係for anxiety? 因為我見d好多人食lyrica 都係for pain
其實我面對緊一樣好嚴重嘅事 但我完全無感覺
我覺得成件事好恐怖
有冇人知大學(cityu)嘅Counselling 服務好唔好?
最緊要唔好太貴 學生哥真係冇錢
我依家淨係要食血清素, 但係都覺得 個人冇咩感覺 究竟咩事
唔知自己係咪抑鬱 本身覺得自己有啲焦慮傾向 所有野都好習慣地將最壞打算諗到一定會發生咁 人前就無野嘅 有正常社交生活 穩定拍拖 同屋企人關係都唔錯 一靜落黎就搞唔掂 呢排自己同另一半工作環境都有啲改變就好不安 個種不安係大到呢兩個星期都訓得好差 好多晚都喊醒 夜晚訓唔著就係度喊 無咩特別原因都無事發生都會係度喊 一路都唔想比另一半知 驚嚇親佢 又好想改變呢個習慣 好想少啲情緒 到底可以點做
講出尼一齊傾 la
頭先忍唔住對住佢崩潰 佢同我講無事嘅 叫我唔好擔心 其實佢已經好努力抽好多時間陪我 我唔想再比壓力佢 但自己又唔爭氣
我初頭都覺怪怪地,但諗諗吓,寧願冇感覺都唔想情緒低落。其實啲藥都係控制個情緒平穩唔好大上大落,坐過山車咁
係,我近排先知係for pain
上網search先知lyrica都係醫anxiety好common嘅藥
from HA’s website 👉🏻 ‘另外,止神經痛藥 Pregabalin (Lyrica) 亦有抗焦慮的效用,副作 用則包括嗜睡、頭暈、水腫等。’
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞