抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
功課呢樣野對我壓力又唔算大既,我通常都好快就做完,不過quality就......
當然我到試過功課壓力大到喊啦,不過呢樣係好偶然既事。
對我而言,令我困擾既係疾病既本身,所以有時我都唔知有咩可以令我困擾成咁,有時就係無原因咁抑鬱
有時我都會覺得有時講咗佢地都未必明架,所以我有時都會選擇唔講。 有時我講都係為咗佢地既求知慾
催眠治療係點搵

其實好唔想同人講(尤其係正唔識完嘅醫生)
可唔可以直接買藥

自覺有抑鬱已經有十年
情況時好時壞 有時個腦壞到會上平台坐
幻想自己跳落去
會唔會跌唔死又終生殘廢

有時又唔想死
想睇到有曙光嘅一日

總之呢重不穩嘅情緒係影響到我嘅工作同社交
試過返工遇到一啲情況 我激動到暈撚左
又試過同屋企人/朋友長時間斷交
每日食一餐甚至乜都唔食 訓足成日
呢刻想改變 下一刻就想放棄
好攰
因為近排轉咗工作環境,唔想比人知我既病,所以就算幾辛苦都會死頂😢
有時就係不停loop🙈
U life 好多科都無自己reg 我己選科,如果唔係住hall,上莊或姐讀專科,有時真係好難維持一般既友情既。
我懷疑自己都有, 成日個人好似透唔到氣
心口怨住咁

但你搵到事分心就無呢個唔舒服
一靜, 你去諗番自己心口, 就會開始發作

但我又無發生咩事令我咁
有時有d人會搵唔到原因有d咩既反應,好多人都曾經有過。有機會係anxiety attack/ hyperventilation
有需要可以學下腹式呼吸,可以睇下有無用
其實睇醫生真係好貴架
如果睇私家精神科,以兩星期覆診一次黎計,可能一個月都要2000-3000。
如果1-2個月睇一次臨床心理學家,每次1500
有時計埋抽血,照x-ray, CT, MRI
加加埋埋都可能都5000-6000一個月
真心貴
所以我係有必要果時先會比錢做,有d 慳到既就慳

我試過抽一枝血要send 去美國🇺🇸驗既▶️成為萬二蚊,照過幾次MRI 每次都幾千,睇過Private 專科又千幾蚊,仲要係因為某d原因已經有discount ,所以有病就係要花費好多錢,呢條數只係計咗 private,自費項目呢一年應該用咗兩萬

至於睇政府方面,呢一年應該total 住過5次醫院,日數由1-5日不等,平均每個月睇一次普通科,每個月一次專科,每兩個月睇一次急症。

我係差唔多次次睇普通科醫生都會建議我睇急症/入院做檢查,不過我每次都拒絕,如果唔係應該入院既次數會更加多。拒絕既原因係我大約都會估到A&E 會比咩treatment 我,而果d treatment 我好多都做過,最多都係留院觀察,而實質上都無咩野可以做到

我曾經睇過內科、外科、婦科、眼科、精神科。 應該大科黎講差兒科、老人科、骨科、耳鼻喉無睇過

雖然我睇咁多科,係其他人眼中係一個超正常、樂觀、開朗既人,佢地絕對唔會睇得出我有問題🤨,除非佢地好留意我隻手,不過我𠝹手既位置有錶遮住既,或姐知道我病情,比較深交既人先會知。

對我黎講,成日都會見人病同死,所以對我而言quality of life 比 life expectancy 更為重要,可能因為咁成日都會令我諗到死亡。

有時情緒就係fluctuation,有時可以好positive,有時可以好negative,呢個就係人既奧妙之處

有時問題未必解決到,而選擇死亡係一個解決既方法,但未必係一個最好既解決方法。
話說轉咗新環境,我既前上司對上都知我既情況,所以我唔sure 現任上司知唔知我既情況啦🤔不過今日上司問我慣唔慣同埋有咩可以令我更快適應到,不過自問我工作表現口係話excellent,但係做野都ok既,都容易上手同handle,不過就係過唔到自己心理關口,擔心比全部同事知我既問題而有bias, 所以返工一星期醫生叫我入院check 下(唔係psy problem)我都唔夠膽請假。
同埋唔知今日同事係咪見到我𠝹手既痕,我下意識轉去一個比唔到佢見到既角度,擔心佢地擔心我
難得胃口冇咁差
但係呢幾晚唔食安眠藥都要等到三四點先訓到
我忍唔住又食返 唉我是垃圾
由細到大都係咁,慣咗比人睇積極樂觀果一面,所以都唔會知咩叫辛苦。

我試過一個朝早唔講野,之後就比同事問候。不過佢地知我唔想講野,佢地都唔夠膽同我講野。可能因為黑面既緣故,所以d人會疏遠你掛。大部份人都鐘意d樂觀既人而唔係悲觀既人,不過如果你真係唔想有人接觸你既話,你都唔需要太在乎人地點睇你既,做你覺得自己做應該做同岩既事就得啦

有時一件事有好有壞,睇下你平時點train 自己去睇一件事。我就係由細到大比人train到咩都要靠自己,咩都要好,咩都要叻,而情感表達就好少比人train,習慣咗唔表達同埋好少比人關注我既情緒,所以我出現咗symptoms 都唔會覺得自己有問題,直到問題一直嚴重落去。

我知道我同你既家庭背景,社經地位都好唔同,有時如果唔係身處係你既處境係唔會明你既感受,我可以做既就只可以試下代入你既處境,諗下我係你既situation 我會點做。不過每個人諗野既方法都唔同,我唔會迫人follow 我諗野既思維模式,我做既就只係見到有d咩我可以幫既,我就會試下幫。

你唔需要太刻意做到我表面看似堅強咁既樣,我想既只係你在乎自己既感受,一齊諗方法改善有既問題,因為人有好多時都係求生既。
今晚又痴撚咗線 又煩到男朋友
我真係好撚垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞