抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
我都係咁, 日日都坐監咁, 唔死得, 又唔知為咩生存
反而呢幾個月好少少, 至少日日可以出去發下夢
我一早打算好我幾隻貓死哂後我就會自殺
生存對我嚟講跟本無意義
反正我就係垃圾
我知我喺所有人心目中都係垃圾,
反正我就算死左都無人會覺得可惜
而且我成日覺得人已經唔可以決定自己生
點解唔可以決定自己死
一見到啲BB就好有厭惡感
都唔明點解啲老竇老母可以咁撚自私
要用一個生命去完整自己嘅人生
Any肥,我其實無睇過醫生
亦都唔覺得自己有病
我只係打算好哂知道自己幾時要死,完

見有個咁嘅Post好忍唔住廢嗡發洩下
多啲陪佢 拉佢出去玩 可以去啲大自然地方放鬆下
佢唔開心聽下佢呻 俾佢知道有人重視佢關心佢
唔係自己一人咁孤獨
適當時攬下佢 俾個位佢依靠
崩潰個時幫佢抹眼涙 呵下佢

利申:抑鬱單身絲
陪住佢 聽佢講野聽佢呻
佢要既係心理上既支持 唔係實際意見 所以你回應個陣唔好太分析性
佢肯出去行下既話就陪佢行 我自己覺得每日曬多d太陽會好好多
佢唔肯都唔好逼佢
總之俾佢知道佢需要你個陣你願意陪佢 唔會嫌棄佢 咁就夠

btw同有抑鬱既人相處得耐係會好辛苦
關心佢既時候都請關心自己既精神狀態
如果唔係既話 你辛苦個陣佢又會自責搞到你唔開心
巴打加油
好似以前都有個咁嘅人喺我身邊
但之後就被我嘅不安恐襲趕走咗了
要堅持住呀
成日都驚呢樣驚嗰樣 覺得自己害咗所有人 自己唔會有好下場
食咗藥咁耐好似一直都好唔翻 究竟我係咪真係有病?會唔會係我本身份人就係咁?
又五點喇 我又睇日山喇 究竟我幾時先唔會再失眠 我幾時先可以瞓得好?
我想死 但係身邊太多牽掛 寫咗遺書但又唔敢自殺 我真係好撚垃圾
我做咩都做唔好 究竟點解我仲未死
點解會有人關心我愛我 我何德何能比人咁對待 比人愛係幸福嘅 但一諗到我根本就唔值呢啲愛我就覺得好大壓力好辛苦 但我又唔敢講出嚟 好似辜負咗佢哋咁 同埋佢哋都會好難做
都係嗰句 點解我未死 我幾時可以死
我幾時可以死😭做人好辛苦
絲打加油~
我地一齊加油
我本身係好樂觀同刺激的人
但係我感染唔到佢,佢只係覺得好無安全感
唔知點做。。
我怕佢頂我唔順。。
唔係好識照顧佢,仲學緊
長期發惡夢嚇醒
由中二開始依家都大學畢業了
感覺唔到開心
以前會喊得好勁
依家麻木左
只係繼續每日都有焦慮 負面想法 Self hate
開心唔到
甚至覺得死左可能身邊啲人都唔會太大反應
是是但但搞個funeral 都未必會黎
所以到呢刻未捨得死
唔好諗住靠你感染佢/救佢
抑鬱始終唔係一朝一夕可以醫好既病 亦唔係旁人做d咩就可以好快改善到患者情況
始終要靠佢本人自己走出黎
所以你可以做既只有陪佢行呢段路 係佢需要既時候提供協助
如果唔係既話佢會好辛苦 你都會好沮喪
放鬆d 慢慢黎啦
點解屋企人又要逼我去死?
點解我今晚又係咁?
我有邊日係正常啲 我真係好撚想死
究竟佢哋幾時可以放過我 我真係攰喇
想知有幾多巴打巴絲係比屋企人搞到有情緒病精神病?你地有冇憎仇呢的屋企人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞