抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
早排我無啦啦頭暈大check左次
照左腦照左心..之後呢排胃有d事就照左腸胃鏡..
少少胃炎..基本上依家全身可以照既都照晒
皮膚上既問題可能真係要劏開出黎先真係診斷到
但我個人本身身體都有好多粒粒野..之前都無理
呢排勁緊張勁擔心..
最衰都係自己手多上網查
d朋友講同我講...
驚咩呀..要來總要來..到時都反應唔切
唔好理咁多...其實我明但控制唔到
終於搵到工 但係又覺得工作內容好難 我可能handle唔到
想問想排公立係咪要好耐
屋企無錢
訓唔到好撚辛苦
清有冇催眠好介紹?
我最近返發有加重左隻藥同試過心理治療
學生時就有見社工 冇用 呢d比正常同學見 防患於未然既感覺
輔導心理學家冇咩用 同我行SOP 但係我都係試左一個人 同我講要四節了解同傾治療方法 一節已經好貴 覺得佢只係想搵我錢
我搵個個催眠師似吹水 佢同我講我好快可以好要信自己 但係佢都唔係聽左我好多野 然後又同我講其實我唔會用催眠黎醫你架潛表意識係一個銀仔既兩面 你表意識執著住係潛意識度改你既表意識都會排斥 仲同我講左個專有term 我之後問返佢佢又唔正面答 我又開始信佢唔過...
係咪自己太唔信人呢度唔好?我知醫生病人要建立互信先至會有最好效果 但我就係好容易留意到d細節位然後就放左係心上
被討厭的勇氣我都有睇 但係實際上你要熟本書熟到識背先有效下話
想問下覺得自己有病係唔係一定要睇醫生?
同埋睇一次需要幾耐時間?

我已經壓力大到唔敢返工
曾經有抑鬱同恐慌,最高峰日日食十幾隻藥,搞左5年而家好番晒亦斷左尾了,而家正常到無得再正常。大家都要加油,呢個唔係不治之症黎,係可以好番的。
試下運動/聽下音樂放唔放鬆到
如果唔得..影響生活就要考慮睇下
我依家每晚食1隻血清..
想快d唔洗再食藥🤣🤣
我不停咁逃避同埋冇專注力去做野
冬天好似特別易發作,我快不行了
我搵Dr Pauline Wan
你可以search吓

本書係要得閒睇吓,要practice,對我有用
一年一度情緒病tg 谷招人
https://lih.kg/cuDcwS
大家好, 借一借個位, 我地今年又想招下新人, 有興趣入group請留tg
我最近番新工都頂唔順又失眠又喊,最後裸辭,但之後覺得好焦慮因為個腦成日諗左勁多無謂嘢例如咁既時世又年尾點搵工,我會失業幾耐,我既人生意義目標係咪,點行落去好等等既overthinking
認真 肯定自己有抑鬱 但唔知點樣睇醫生(冇錢睇私家)係味要拎醫生紙?點拎?我就黎頂唔順 我自殺過2次 都係朋友救番我
我exactly擔心緊你講既呢堆野所以死頂緊
日日返工都想死 做錯野會成個人驚到心跳勁快 手腳冰冷 震晒
已經打定辭職信 不過一直唔夠膽遞出去
但係又覺得繼續留係到只會煩到其他同事 唉我係垃圾
我係有抑鬱加焦慮。。
本來都好返好多,但返完份工之後就長期勁焦慮。
有冇人好似我咁。
我會好怕同熟人相處。驚到吾敢出街。
就咁同人講兩句都幾驚。。
由初時勁玩得,變到依家咩都吾敢去。
成個腦都只係諗住好驚好驚。
已經收埋左自己成個月。
我食開個間都ok
佢開啲藥比我都算好。
只少我係做到個正常人先,又吾太多副作用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞