抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
我都懷疑自己輕微抑鬱,好似有齊晒你地上面講嘅徽狀
不過當我有其他野做分散緊注意力時又可以抽離到抑鬱嘅情緒,好似正常人咁生活
但係其實係我心底裡面完全開心唔到,對前路好恐懼,好想死左就算
究竟我係咪唔正常?
睇完醫生,驚我呢幾日發夢會起伏得勁所以唔減藥住,但係有啲由食一粒既藥已減到食半粒,下個目標係食1/4粒
我好撚想死
我都想死
點解發生係我身上既都係唔開心既野
唔想再承受
六月尾開始無故抑鬱,之後反思自己人生,發覺自己好撚大問題。
本身性格內向,不鍾意社交;
容易緊張、怕事,做任何野只要有人望住就會緊張;
專注力差,成日遊雲、又有少少過度活躍,成日周身郁,係屋企食飯經常行住黎食;
無興趣嗜好,對世事亦不太感興趣。
唉,諗返過去十年既我,真係覺得自己個大腦無適度發展,分分鍾退化緊,我今年先廿三;宜家直程抑鬱,記性差思維慢,自問無能力立足社會。
唉屌那星我寧願天生弱智,唉屌那星我好撚想死,無兩老係到我真係原地餓死俾你睇,why am I born this way?
我呢D垃圾之所以仲生存到只係因為社會資源豐富,唔做都唔會餓死;如果我係斯巴達出世,應該一出世就俾人dum落山。
I do not belong to this world.
依幾日有少少發作,開始覺得咩努力都無用,個天係要玩我,由細到大都無如意既事發生過,根本好多野由一出世就整定,唔知自己重頂到幾耐
何必有我
比老豆老母發現我琴日出咗去 比佢哋屌到飛天
然後我病發喊撚到傻 喊到個頭勁撚痛
佢哋講嘅嘢真係難聽過粗口
我就童年正正常常,但性格真係適應唔到個世界。好撚辛苦
今日又咩都唔想做
本來要去抽血 我遲曬到都未出到門口 結果冇去到
我本來諗住罷課 但今堂好似好重要 我又諗住翻 但真係好攰
屌 點好呀
有冇人可以開個情緒病tg grp ?
有冇人食緊latuda?
我近黎開始參透埋人生真係無意義依件事,以前有抑鬱,都未感受到個d自殺既人既個種絕望,我依家開始感受到,唔知我依條廢柴仲行到幾耐
所以話真係唔好生仔,萬一個仔性格都係格格不入既,佢都會好唔開心
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
I totally know that feel
我都係成日反思人生既人,以前反思人生,覺得人生有目標,有盼望,想成為有用既人。 以前咩都去玩咩到去試,做人好似無咩底線,講咩做咩玩咩都得,只要為自己好既野都會去做,係一個算係outgoing 既人。
但出黎社會做野之黎,覺得好多野都要滿足社會,滿足他人,好似為咗他人而活咁,對自己而言覺得生存既意義唔大,有時會諗我其實都唔知點解要生存係呢個世界上,我好似社會既負累咁。
社交呢d野好似都係為咗討人喜歡咁,當自己淨落黎既時候就會好失落,無目標,無方向,訓係床上,咩都唔做。
我覺得天生弱智既人都可能會有psy 既problem,同埋佢地都有好多局限,所以我未必想做低b仔
我之前都會咁,但怕比身邊d人知,所以被迫返工,做人真係好辛苦
我明我都試過
自己匿埋起床度喊
我試過迫自己Social啲,但唔係果隻種就唔係果隻種,好格硬、感覺好唔自在。唉,仲要自己好撚懶,成日同自己講要改,但過幾日又打回原形。我覺得最根本既問題係對自己世界興趣乏乏,完全揾唔到生活樂趣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞