抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
要搵同路人,或喺呢個post講。
慢慢嚟,先放鬆,唔好諗人點睇自己。
其實冇咩trigger 但係日日都生不如死正唔正常
好想睇醫生/食藥
但係諗諗下又describe唔到有咩原因咁辛苦...

今日舉舉下鐵忍唔住要入廁所爆喊左出黎
其實真係冇咩原因
有人問我 「咩事呀」
我都冇故事可以分享

我同佢哋又係唔夾 完全兩個世界嘅人 同埋佢哋都係小圈子 細聲講大聲笑咁 我就自己一個坐
真係好難搞
今日同男朋友行街 佢病緊 個樣都好攰下 但我今日狀態好差 佢都咁攰我又氹唔到佢開心 好似仲影響到佢咁
見到上面有巴打話因為女朋友有抑鬱而唔知點算好或者覺得有壓力 我就更加擔心會令男朋友有壓力
我應該點做先可以唔再害人
我本身年頭開始都有焦慮,都係今年反送中開始之後就有病徵加倍。本來都okay,但係有人開始跳樓之後就不斷扎醒差唔多每日訓得兩三個鐘持續咗一個月到。對身邊嘅嘢無晒興趣。本身好鍾意跳舞都開始唔想做任何嘢,返工對住部電腦咩都做唔到。因為份工作啲嘢係自己安排所以有時都羨慕如果幫人打工朝九晚五咁,起碼唔使自己諗做咩。然後無啦啦都會喊,可能加埋感情問題。覺得好彩有反送中所以都用嚟做藉口唔使解釋感情嘅嘢。嗰時唔知自己咩事,咁啱有個朋友又抑鬱所以想幫佢但係幫幫下自己情緒就越嚟越差。因為要開解一個人真係好難,尤其係自我形象好低嘅人,要花好多心機佢同佢分析同鼓勵。

最後頂唔訓睇醫生,開咗啲藥俾我。第一日食咗又感覺好好,係會無晒感覺。由原本聽歌會喊到咩事都感覺唔到,但係過咗第一日之後又無咩用所以自己決定停咗。始終覺得唔鍾意依賴藥物,同埋身體感覺麻麻。而家情緒好啲因為無睇咁多新聞同埋會搵朋友。知道刺激到自己嘅嘢就少睇少做。間唔中都有訓唔著好似而家咁,同埋會喊但係一期期咁。都無咩可以做到。無諗過想死,但係好多時都好灰,自己都控制唔到。

counselor真係無咩用,kongU見過一排但係就每次都係我講佢聽無咩實際意見。搵朋友仲好。

就係咁。
又訓唔著
今日唔知咩事等咗好耐都冇車 所以我今日又要遲到了
我今日好似特別憎自己 點解我可以咁樣衰 點解著衫可以咁唔好睇 望多眼塊玻璃都想搵窿捐
Asso撚要衝gpa 但我完全唔知要點衝 好冇方向 我唔知我要點做
相信你心中一定非常痛苦,才會如此寫下你的心聲!雖然,我並未完全了解你,但我明白置身痛苦中是怎樣一回事。有些人在困苦之中,會選擇放棄自己,不知道你是否也有這自殺的念頭?

無論你是否想過放棄自己,我也希望你不要將困擾藏在心裡。因為人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不如停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
又訓唔著 食安眠藥 呀我好垃圾
我訓咗三小時, 扎醒咗, 因今日冇食安眠
你食咩安眠藥?
我食Stilnox
我個問題係淨係難入睡 所以食呢隻令我好快就訓著 搞掂
係,食藥會好好多
每次加大咗個zoloft 既劑量之後,自殘同埋突然間無原因地情緒既低落既問題都嚴重咗😢以前返工唔會突然間想𠝹手,但係而家連做做下𠝹都好想𠝹手,好驚有一日真係返返下工𠝹😞

其實唔知係隻藥唔岩我定係校緊隻藥既effect😢日日都係咁好辛苦😖
好難過
難以想像去過新屋嶺既手足受到既傷害有幾痛苦
我自己每次抑鬱發作都已經想死 佢地到底仲會痛幾多倍 點樣捱得過?
希望佢地冇事 撐得住
我去抹下眼淚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞