抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
我都有興趣
返咗新工
發覺自己性格太柔弱
應付唔到啲人事
每日都冇胃口同喊
見到我個樣殘
呢排係失眠得好嚴重嘅
或許我不能完全了解你內心的痛苦,但我也曾置身於無助和絕望之中,明白身處痛苦是怎樣一回事。無論你的是否想放棄自己,也希望你不要將困擾藏在心裡,因鬱結和壓力積存得太多太久,到情緒爆發時可能已超出你所能控制的程度。

你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
追831資料追到反胃 係真係想嘔出黎個隻 我自己都覺得誇
本身胃口都差 依家更加唔洗食
一直無食藥,有睇輔導加學緊靜觀
係,個counselor有做催眠
收費正常要1500一個鐘,但我知如果有經濟困難可以減,但我做佢要衡量個個案
佢有上過電視接受訪問,報紙都有見過
10年....
可以介紹我睇過果個...可以一試,但唔係見一兩次就okay. 同埋都係夾個counselor ..
我係最初想搵社工轉介去睇counselor,本身冇識人睇開呢啲...咁個社工有繼續follow, 我政苦同NGO社工都見過
我主要係焦慮引致depression, 思維方式有啲問題。唔返工我好地地
日日都好想快d死
晚晚訓前都好想聽朝醒唔返
我唔會喊,只會焦慮+抑鬱,失眠,最後三個禮拜要辭職,不停循環發生
幾個月都仲喊.....我會quit咗好耐......
佢可以幫我搭路嘅
但我冇錢
抖唔到氣試過,突然間,要即刻走出個office透氣

我有腸2激,初病發成日肚痛,慢慢變便秘
我成日都會心跳,胃痛,四肢麻痺到腳軟
我掉轉成L日肚痾
Same here
只會將好既野同人分享,絕對唔鐘意將唔開心既野講出黎。 有時覺得講咗d令大家都唔開心既野出黎唔會令到件事變好,所以會將唔好既事收埋,例如自己唔舒服,甚至乎想死傷害自己都唔會話比屋企人知。 好彩我有一班好好既朋友日日都mon 住我,睇住我既狀況,有時更會打爛砂盆問到篤,咁樣先令到我願意講一d唔開心既野,同佢一齊分擔。

初初同人講唔開心既野係難既,慢慢黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞