抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
焦慮算唔算抑鬱一種
出街成日覺得好唔自在,好介意周圍嘅人眼光同埋成個人好唔放鬆
我係咪有病
焦慮唔算抑鬱一種
但係好多有抑鬱症既人都有焦慮
近黎又參透左人生,臨老或者被現實迫到走頭無路,應該就會買將機票去外國揾個地方自我了斷。出世係邊,性格又唔鍾意依度,努力黎努力去都走唔出依個咁拎我憎既社會結構,自己只係爛命一條,努力埋多一陣子吧,都係於事無補都盡左力了
但我問左我個心理醫生 佢話情緒唔穩定穩陣最好唔好做催眠,因為咁樣可能會引發抑鬱症或視覺失調

即係我而家唔做得
有冇人食緊血清素 我食左兩年都係每日食兩粒仲未有得減藥
大時大節特別 抑鬱
其實點解多數有抑鬱嘅人都有焦慮
食左兩年幾, 中間cut 左一粒藥但另一粒又重左dosage, 岩岩個人自己都覺得ready 先敢問醫生減藥, 不過都係試驗, 未知得唔得...
Lm
有冇人想傾下 試過同身邊人 但佢地好難明😢
有冇gp
exercise and meditation can do wonders for your mind and body. Feel free to try them
好撚想死
好驚返工 又要係咁做錯野 係咁帶麻煩俾人
我真係好廢
好想死
瘋狂失眠
好想死
俾人情緒勒索完
仲有個啲叫人:唔好唔開心既人
以為係自己出po
唔想返工做廢人比麻煩人但係一日生存一日都要返工
去到邊都係累人累物冇貢獻架啦
之前以為係情緒影響能力 有食SSRI 同時自己好努力睇資料搵方法幫自己
後來清楚一件事就係人蠢無藥醫 一世都係咁架啦
接受到呢世做廢人無視到別人眼光既咪搵自己生存空間囉
灑灑脫脫既真心去死都不失為一個選擇架
反正廢人透明人係唔係度都唔會有影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞