抑鬱症圍爐區(4)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

請問有冇其他藥係可以令自己諗少d野?
就係d我唔緊張既野,但事後比人話我好激動咁,其實我講緊野時係無意識,最近feel到自己有d焦慮同控制唔到情緒,係同某個屋企人傾計,比佢狂問同鵝,童年陰影黎,因為細細個我做咩,佢都話唔得,咁有問題,依家佢一出聲,我就超唔耐煩。係咪因為屋企關係令到我變左同其他人傾計有依個問題定點,我最近好忙,可能都關事?我大部分時候同人對答傾計係ok的
當然壓力大都有影響,心情唔好既時候自然睇咩都冇咁順眼
同埋可能真係個屋企人講左d野讓你好炆,又未必真係去到焦慮咁嚴重既我覺得絲打都可以唔洗太過擔心
不過壓力太大,而冇好好處理的話,都會令到情緒狀況更嚴重呀
都係時候好好關心下自己呀
咁點可以超大部分時候有意識咁講野,我唔想好似好激動咁,因為我真係唔係....
其實係咪一向講野都係會大聲d...?
好辛苦
其實我就係,
不過我同個counselor傾完, 覺得佢唔錯, 就放開自己
counselor同病人都講夾唔夾嘅
返左工半年後因為抑鬱冇返工半年到而家
而家想揾返工,如果唔係冇錢
但係我又冇乜工作經驗,見左好多次工人地都唔要
仲要有咁大個空窗期
越揾就越覺得自己冇用
好似自己screw up左自己既CV咁
同期畢業既同學就順順利利,好似已經追唔上人地咁
+1,心好攰!唔知點做好
+1
覺得自己好垃圾,明明好想出去做嘢返工但控制唔到恐慌,時間越耐無力感越重
覺得自己好廢淨係識得screw up嘢,怕連普通打份工都做唔掂
都有針灸,艾灸,加飲咖啡令自己心情好啲
15年睇公立醫生確診depression
18年住院二個月 轉左思覺失調

食左藥4年
我今年21歲 仲讀緊中六
中同個個讀大學 返工
唉⋯拍左兩年拖 最近分左手

好頹 聽日又見醫生了
i know that feel
畢業兩年轉過4次工,無一份做得長,仲要廢過幾個月,最後真係無錢穩到份濕鳩文員做緊,又開始擔心自己前景了....心病黎,見同期d同學開始穩定,自己仲原地踏步,覺得自己好廢
明白人比人比死人呢個道理
但真係控制唔到同人地比較
而家有時大家約出黎都唔係幾想出
好似同佢地差得越黎越遠咁
自己都睇唔起自己
唔通講自己有抑鬱咩
呢幾個月晚晚唔食安眠藥都訓唔著
工又搵唔到 又開始作感冒
成個人好頹好廢 由內到外都好無力 唉
中學確診有抑鬱
之後自己停藥
一直都無復發
過一年半
到呢兩星期開始唔對路
唉 好灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞