『薪火post』BNO續期資訊(57) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
俾大家reference:

用空郵掛號寄 around $70
事先用ec-ship 投寄易入咗資料先
Print shipping label去寄 (重量可亂填 郵局再改)
寄完有tracking record (我都係寄完先知有)

- 身分證底面彩色影印
- 出世紙正本
- 舊BNO正本
- 特區護照正本 (懶得影印)
- 地址證明 (銀行e-statement列印)
- 副署 (BNO holder)
- 寫信解釋無父母文件,但有彩印底面身分證

30號delivered岩岩改左status
我份野尋日朝早離開咗海關中心,但仲未成功派遞
等下啦 唔好咁心急
咁係咪直接再等佢send email話cancel成功先可以申請replacement?
我係新款 寄過黎要自己簽名個隻 我簽到出晒界係咪都無所謂
最驚寄失咗
今朝早6:33英國嗰邊:In delivery depot
希望快d轉status
最好
如果你唔係身份證大法/SAR
又肯定有舊BNO
可以直接比錢
冇問題
唔好緊張 掛號其實好少寄失
同快遞一樣都係要簽收
我8/30 A. Yates簽收(我用DHL)
9/2 documents received
9/2 join Queue
21號join queue
今日終於approve 我
好感動
我27號寄依家都未到離開海關依步⋯⋯
Thx bro
下次俾多少少寄fedex la
我星期五晚寄,今日已經被簽收左
早知唔揀最快最貴嘅寄法
點出事 去到邊個位?
想問下點樣睇DX個postcode
睇完doc都唔係好明呢條問題
"do you have any passport from other countries"
我手上都係有特區護照應該填yes吧?

但跟住佢又問"what nationality is written on your passport"
我應該揀
british national overseas(usually resident in hk)
定係
other?
巴打我同你同一日 你收到DHL sms未?
咁又唔算出事
早你3日被簽收,但頭先啱啱先received
Queue都未join
有啲錢真係唔慳得⋯⋯日日都要睇住~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞