『薪火post』BNO續期資訊(57) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
唔該晒巴打, 但冇report reference number, 會唔會有機會比佢reject application? 唔該晒
想問下當年出世紙背面 呢兩個項目係咩黎

sorry 有啲問題
我有BNO 但唔見左,已經打左去英國個office report lost
咁我上番去諗住試下apply, 睇左巴打既doc但搵唔到答案(原諒我可能睇漏)

Do you have any passports from other countries? --> 我答yes 因為仲楂緊特衰護照

佢下一條問:
What nationality is written on your passport?
British Citizen
British National Overseas (usually resident in Hong Kong)
Other

我應該答other?British National Overseas (usually resident in Hong Kong)? 唔知呢題係問緊我既特衰護照定lost bno passport, 迷惑左
成功續期

咁我好肯定細過係有bno ,但係我本bno 係2001年到期,而且已經唔見左。所以我就去香港公安局報失,囉左報失紙,然後就用報失no. 去注銷本舊bno。可能有報失紙,佢唔需要我IDD 比英國,兩小時左右就已經email 我成功注銷。

之後就跟佢要求,
1, 全彩色香港身份証影印本正面背面,我印同一張紙br一面
2, 全彩色單面影印每一頁特區護照,要求係所有持有既外國護照彩色影印,而我得特區護照
3, 英文地址,12個月內
4, 特區護照正本,因為其中一個要求係有相片既政府文件
5, 一張副署文件,我搵個住香港既bno 持有人幫我,佢做 IT . 如果持有人住英國,呢部分可以網上攪,唔洗印出黎。

用郵局speed post , $215 , 16/8星期五寄, 21/8星期三左右到,3/8今日就批左

咁我係比錢攪BnO 之前亦send 過email 去英國問我本舊bno 既no. 同有效期,但佢用左半個月先覆我

個格式係以下:

DPA.Queries@hmpo.gov.uk

Hello, I wish to know if I have had any passport in the past. This is my information, thank you .

Full name :

Date of birth:

Country of birth: Hong Kong

Hong Kong ID no. :

佢回覆有清楚寫明由幾時到幾時有效同 BNO No.

係咁多
British National Overseas = BNO
想問下ching DHL郵費幾多左右
身份證大法
中曬, 不過佢咁答感覺有啲奇怪
你可以SAR問多次
dhl 4xx
fedex 375

fyi dhl 俾順豐收購左
我岩岩webchat 佢叫我唔洗擔心。 不過我都係sar問多一次穩陣
副署都唔一定係紙簽
符合資格可以上網簽

仲要等幾耐

仲要等幾耐

21號入隊 岩岩收到批左 真係要有耐性
WEBCHAT
太多人了
23號都未批
報平安,應該係個職員食埋個Lunch先入埋另一份,依加轉埋received啦
我都係琴日收左件
但仲未話received
A yates簽收

咁慢嘅
點解我仲未approve㗎
想問下點解我比完錢無聲明書DOWNLOAD?
你幾時比佢簽收?received未?
咩CASE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞