『薪火post』BNO續期資訊(57) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
佢話收線會有個email叫你打電話,但唔洗理封email
真郵差答你:如果你俾得起錢,係!

因為香港郵局只負責你件野直至上飛機,之後就...
但FedEx, DHL你唔喜歡的話,隨時屌佢都得
SAR等左兩星期都冇消息 已經影埋身份證比佢
Report lost又係 打完電話比佢兩星期又係未有
睇黎果邊好撚忙
卡左係副簽到,點搞?
好 咁我比多少少 因為啲出世紙同港共passport諗住比正本
Bno朋友 澳門朋友
識返個有bno既專業人士朋友,兩年後就有得搞

(講笑唔好嬲)

問下有無舊同事舊同學老師、朋友可以幫到手啦
掛號空郵同speedpost寄失率係咪一樣?
答你唔到,但正常speedpost郵局會著緊d,因為遲左要賠錢
我頭先講過,香港郵局只負責至郵件上飛機為止,易唔易寄失好睇對家收到郵件後點處理,英國royal mail既表現都好飄忽。
謝!
真毒無朋友
26/8寄空郵雙掛號$6x
單掛號平多十零蚊
3/9收sms話收到

Ching驚咪寄DHL囉
Passport printed and sent 7:24pm on 3 September 2019
Application approved 1:48pm on 3 September 2019
Joined processing queue 10:10am on 28 August 2019
Documents received 12:20pm on 27 August 2019

本人有BB相既BNO
填表時要求parent & grandparent既資料
parent方面得老豆既資料比到, 因為父母已離婚, 老母已失去聯絡
老豆既資料比左名, 出生年月日, 出生地 CHINA
老母淨係填左名 & 出生年月日 , 連出生地我都填唔到 (只知唔係HK/China)
父母既父母資料更加無, 全部都填左I dont know
交文件時有自己舊bno (bb相), id copy, 特區copy, 地址證明, 自己出世紙, 副簽, 老豆舊身份證(上面有寫出生地係china, 因為無出世紙可以提交), 父母結婚證書 and 父母法庭divorce(中文version, 無搵專業翻譯, 自己寫左封信講佢地離左婚)。
yes唔駛續
而家開始坐言起行識人再同佢打兩年以上交道
淨係傾計唔得
要認到樣
即係應該揀other?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞