測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
請問一下香港既surveying master難唔難報?
利申gpa 一般
識得用gis+用gis做過大project
本身讀science
有related experience

想問下各位ching大唔大機會
Interview 人數多咗同 passing rate 好似無必然關係

好似又係,分母大左就得

Being an assessor for both institutions I can assure you that pass or fail depends on your performance and marks. There is no statistical averaging. The passing rate remains roughly the same due to the standard of the candidates are pretty much the same all these years.
BEAM affiliate去唔去馬好?
有無師兄做好心advise下

考完hkis直接執beam pro 啦,不過beam如果你唔喺做過beam assessor 其實沒用

利申: Beam Pro member

我見到 3年working exp+mhkis就考得 如果係擺黎寫果兩本log book呢. worth?

考試費唔平,值唔值自己諗啦...

我諗緊報唔報埋BEAM Pro...
好似仲要keep住每年聽夠佢地搞既CPD
有冇人知祥興依間公司好唔好

小心睇路

考完hkis直接執beam pro 啦,不過beam如果你唔喺做過beam assessor 其實沒用

QS攞個Beam Pro 有用咩

咁去業主到interview 多樣野吹啫...

我見到 3年working exp+mhkis就考得 如果係擺黎寫果兩本log book呢. worth?

CPD呢啲呃錢野就個個學會都要架啦...Beam都唔算大貪既...
其實Beam係香港行唔行得通
我都幾懷疑
香港工程咁多VO
有d直情開緊工突然因應市場叫停
改曬d間隔入過份新GBP先繼續
老老實實行翻傳統個套仲實際

You mean BIM?

Oh yes 痴撚線望完上面突然間諗起bim
之後跟撚翻上面打

聽人講話外國嗰啲一定要用BIM既project 好多都只喺出一set圖for tender 跟住完嗰時出番一set BIM as built 交功課比政府。講真邊度既工程都多VO 下下real time tracking 要幾多draftman先夠?
有無人識 做開fitting out 既 公司?

識幾間大既,有啲都請緊人

小心睇路

點解咁講
唔知有無離題
有無人讀過poly bre206 科law principal
聽講好易fail
有無咩方法易啲靚grade

小心睇路

點解咁講

咩祥興先,香港十間有9間公司都叫祥興,我樓下間超市都叫祥興

間嘢好似同同華聯同一個老世?
喺觀塘嗰間

小心睇路

點解咁講

喺觀塘嗰間

咁我誤會左喺另外一間 sor
讀緊IVE SURVEYING
想問之後報part time degree 讀poly定RMIT好

小心睇路

點解咁講

喺觀塘嗰間

做QS? 呢間野專做TERM CONTRACT, 諗清楚先好
除非想入去養老啦, 否則都唔建議做TERM

小心睇路

點解咁講

喺觀塘嗰間

做QS? 呢間野專做TERM CONTRACT, 諗清楚先好
除非想入去養老啦, 否則都唔建議做TERM

其實係Intern啫
岩岩收到poly survey話唔收
想問下應該讀THEI year3好定Shape好???
Shape就話已經認左 但THEI year1都認左不過year3就話認緊
有無巴打知Shape或姐THEI難唔難入???

你係邊間 報poly non jupas
點解咁快知唔收? 佢個applied stutus 直接reject?
各位師兄
有少少野想請教你地
想問大家點睇polyu個property management degree?
有無見過PFM人跳翻過bs or qs?
收到個poly pm offer
猶豫緊簡polyu pm 定polyu speed award pt surveying degree

你咁快收到pm offer? 你本身讀緊咩。點解唔讀?

咁有冇人報過leed

連身邊啲則師朋友都覺得沒用冇報...
請問一下香港既surveying master難唔難報?
利申gpa 一般
識得用gis+用gis做過大project
本身讀science
有related experience

想問下各位ching大唔大機會

你想報咩master 先
Gp? Ls?
唔知有無離題
有無人讀過poly bre206 科law principal
聽講好易fail
有無咩方法易啲靚grade

有無poly 人讀過
推一推先
想問下大家點睇city scope pt degree個BSc (Hons) Quantity Surveying with University of Wolverhampton
讀完出黎係咪冇撚用
見佢又冇QF5 好似冇乜認可咁 是咪哂錢
i大bs仔準備grad
但d分又升唔到ugc果d
如果想繼續讀落去是咪都係pt degree
想問有無ching知道mj group呢間公司詳情?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞