測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
做緊政苦 想讀測量 但英文唔好又無底

英文唔好其實做好多工都唔得,搞好英文底先啦
如果正常大學grad/UE合格,讀既話應該無問題

巴打係咪當年報左master of cm果位? 係舊燈

我係你就唔轉啦 你出返黎做都未必搵得返你宜家個人工
仲要辛苦好多

我係你就唔轉啦 你出返黎做都未必搵得返你宜家個人工
仲要辛苦好多

做緊workman 想讀書搏升
想問一下
原本bba hd讀完做左1,2年裝修(中間讀左2年topup但quit左)
想試下讀speed pt degree入行做bs
頭1年半做住裝修搵錢交學費先,之後搵份入門做bs無咩錢既工做到畢業儲經驗。
咁行法ok嗎?大概畢業後人工會幾多?
想問一下
原本bba hd讀完做左1,2年裝修(中間讀左2年topup但quit左)
頭1年半做住裝修搵錢交學費先,之後搵份入門做bs無咩錢既工做到畢業儲經驗。

做翻裝修啦師兄 測量仲要bs
想問一下

其實BS真係咁慘情咩?
想問一下

個人黎講主要想讀番個degree同時讀d比較實際既科目,最好當然考到牌。
讀完bba其實接近無技能...
讀完考唔到牌真係要做番裝修既 測量讀既野應該會對未來工作(裝修相關)有幫助?
想問一下

BS真係咁慘 ??

點解你地咁想做bs?
想問一下

BS真係咁慘 ??

點解你地咁想做bs?

工程根本就伏
想問一下

BS真係咁慘 ??

點解你地咁想做bs?

冇咁悶囉
想問一下

BS真係咁慘 ??

點解你地咁想做bs?

冇咁悶囉

想問一下

BS真係咁慘 ??

點解你地咁想做bs?

冇咁悶囉

難分真與假
無咁悶 屌你
我唔明點解仲會有人要轉行做qs

好好地考下紀律部隊 散仔都19 20k
你有degree 好好地做幾年升柴 有宿舍

點解要做qs 又要再讀qs degree/master
又要考牌 考到都得25 26k

GP 有牌做developer 好似32K 係公價(上年)
25-26k 應該只係consultant 係咁, contractor 應該多D....

做緊engine 仔, 有時都要掂少少QS 野......
想問下,如果有非建築degree入測量行做,係咪一定要讀返degree先考到牌?有咩方法可以最快可以考牌?讀hd/master得唔得?有GP offer,驚做唔黎

讀hku msc real estate cognate degree 啦, 3年可以入紙考牌....
有無連登巴打 會考離緊QSD APC part 1 , 一齊討論下

我會考,但未開始溫
有無連登巴打 會考離緊QSD APC part 1 , 一齊討論下

我會考,但未開始溫

仲有一個半月,兩位巴打努力呀
我本身唔係讀qs出身
但已經做緊aqs 有一年多 今年應該會再讀master

依家手上淨係得返cityu master construction management 嘅offer
有冇過來人可以俾啲意見 係關於個課程對工作上有冇幫助?
我本身唔係讀qs出身

依家手上淨係得返cityu master construction management 嘅offer

巴打我都準備同你一樣非qs出身做aqs 可唔可以分享下經歷 會唔會初期好難上手
我本身唔係讀qs出身

巴打我都準備同你一樣非qs出身做aqs 可唔可以分享下經歷 會唔會初期好難上手

我做sub con 阿頭因為都唔係讀construction出身 所以有時問佢都答我唔到 最緊要係你阿頭肯教你 先易上手
同有時上單時 覺得自己啲construction knowledge唔夠 唔太熟背後個工序 成日俾上家問番轉頭
所以先想讀番個 master or degree
我本身唔係讀qs出身

我做sub con 阿頭因為都唔係讀construction出身 所以有時問佢都答我唔到 最緊要係你阿頭肯教你 先易上手
同有時上單時 覺得自己啲construction knowledge唔夠 唔太熟背後個工序 成日俾上家問番轉頭
所以先想讀番個 master or degree

construction knowledge建議可試做on site qs,再買書自己睇下,咁應該有幫助
再唔係問大學fd借notes睇
有沒巴打16年打後讀CEM,宜家同READING斬左纜之後,係咪好讀好多?

問過負責人,話容易左好多,一科得翻1Asgt 1 exam,佢話以前幾樣Asgt
有沒巴打16年打後讀CEM,宜家同READING斬左纜之後,係咪好讀好多?

問過負責人,話容易左好多,一科得翻1Asgt 1 exam,佢話以前幾樣Asgt

cem聽講一fail左一科就無hons係咪真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞