測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike

Sfoc 都叫可以 自己睇得明
但measurement 有時返工 真係無 做過果個trade
巴打 果時點溫?

Assessor note 我問左朋友( 係某Consultant )
佢俾晒d part 2 既assessor note 話 part 1 measurement 佢公司無渦 sosad

Part 1其實好多都係日常做開既野,睇下past paper練下做多d,跟番正统格式已經ok

認同巴打既方法
唔好諗得太複雜,part 1既考試係預你做左一年掂過下啲基本野例如vo assessment, payment valuation,數下日子之類, ,唔會預你識得好深入
跟返正統格式,呢樣好重要!攞分係呢啲

巴打mc第8題錯左

呢題手快快好易答錯

A9都錯

仲有B2(d)

同問Cushman & Wakefield
不過有2年exp.(做過某政府部門), 想apply valuer
應該可以叫番走既價?

btw, 呢間野chur唔chur

GRAD左 屋企原因冇錢再讀上去
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg

咩stream?

qs

上年ive都係7月中仲有過半人搵唔到野做。
IVE太多人揀qs啦

連interview都無

我BS都一樣冇工
太遲找咩都請哂人
rmit part time 讀唔讀得過?
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg

咩stream?

qs

IVE太多人揀qs啦

我BS都一樣冇工
太遲找咩都請哂人

而家信供應過剩啦?

垃圾ive fg

咩stream?

qs

IVE太多人揀qs啦

我BS都一樣冇工
太遲找咩都請哂人

而家信供應過剩啦?

其實仲有好多公司請qs
但 無一間要fg

垃圾ive fg

咩stream?

qs

IVE太多人揀qs啦

我BS都一樣冇工
太遲找咩都請哂人

而家信供應過剩啦?

其實仲有好多公司請qs
但 無一間要fg

有經驗qs都唔係同一級無得比教
宜家畢業自己睇路
以前白紙都請,宜家有cert都無工

GRAD左 屋企原因冇錢再讀上去

建議你做1,2年野, 儲到d錢就半工讀
到時讀個CEM就得 (CEM都唔係好chur)
無論你第時走邊個stream
survey呢行要有degree先有機有牌, 但你個degree from邊度又唔係好care

加油年青人

巴打想問下ucem master難唔難讀 distance learning

垃圾ive fg

咩stream?

qs

IVE太多人揀qs啦

我BS都一樣冇工
太遲找咩都請哂人

而家信供應過剩啦?

其實仲有好多公司請qs
但 無一間要fg

有經驗qs都唔係同一級無得比教
宜家畢業自己睇路
以前白紙都請,宜家有cert都無工

等乞食
垃圾ive仔bs fg
一run project就on99咁乜都唔識

有冇咩書係進修必讀
呢題手快快好易答錯

巴打們, 唔該晒

第8條既話 - A 唔細心睇, 己中伏....
第9條係 D ? NS 入左Main contract ?

另外, B2(d) 果條 是咪應該 我答左 $960 *10 = $9,600
因為 Lump Sum based on dwg & spec.個SOR 應該refer only.
而dwg 都只係有10個basins, 所以 $960 *10 自膠

btw, 唔該晒巴絲打,
其他題目有無問題 錯既任屌

btw,有無考過既巴打 可以講下你地考果時,measurement 既format 係用dim sheet 咁都 似平時excel 咁

其實做開civil works, 對考牌好似唔係咁好咁......

NS可解讀做係一個人地過繼比你既仔
bs grad後最後走咗去做main con

做咩post? PC ?

pc
垃圾ive仔bs fg

有冇咩書係進修必讀

做嘢嘅話都係靠經驗
返consultant?
咁好彩可以掂pm嘢?
垃圾ive仔bs fg

有冇咩書係進修必讀

做嘢嘅話都係靠經驗
返consultant?
咁好彩可以掂pm嘢?

都覺得自己好好彩
同事都肯答我d問題
但做野既時候冇咁多時間去理解同消化
所以先上黎求書
或者notes都得
想問下咁多位 hkis只要有不相關degree都可以考牌 諗緊應唔應該讀ucem master QS 始終做野都會邊做邊學 個master會唔會多鳩餘左
想問下咁多位 hkis只要有不相關degree都可以考牌 諗緊應唔應該讀ucem master QS 始終做野都會邊做邊學 個master會唔會多鳩餘左

我同你一樣 都有諗過嚟個問題
但我又諗諗下 讀唔相關嘅degree又可能冇人請

開頭都有諗過讀多個degree
但讀四年又好似太長
所以我報咗cityu個cpm master

但讀四年又好似太長

做Qs?

但讀四年又好似太長

做Qs?

做qs
同時報咗幾間 hku polyu cityu
但得city有 offer

有得讀點解唔讀呢
返工未必人人會有心教白紙

有得讀點解唔讀呢
返工未必人人會有心教白紙

白紙最好自己出去再讀學下, 除非你自己閒時放工睇書自修
有冇QS師兄喺馬會做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞