測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
搭單問
有無人都收到HKU part time master QS offer?
一齊吹下水
https://t.me/idllm

講下自己背景,做左幾年嘢但零相關經驗,本身想搵D 專科讀下所以揀左QS

又係白紙

hku bachelor教qs已經少
master就更加少,連construction technology 都係得最基本果d

我諗住讀完成個master 或者完左第一年報下QS 工
無master 喺手更加難入行

當然我都預左master 教既野好有限, 會自己睇下其他書咁

白紙一張睇書其實好難明,得閒上吓 HKIS 啲PQSL course, 睇吓 HKIS 出嗰啲小冊子仲實際

好似係

Thanks 巴打
望咗吓, 暫時hkis 既PQSL 似好advanced, 好似唔太啱我
不過我會搵吓小冊子

hkis出果幾本彩色書仔幾好 簡簡單單咁介紹qs既範疇
宜家QSD啲PQSL同CPD好難報好快FULL
利申:一年無上過CPD
仲入行做qs 把鬼咩 而家搵份岩心水既工愈黎愈難
就黎變番07 果年咁嫁啦

老實講,依家出黎做嘢如果無專業資格 其實得番入政府呢條路叫比較好行
連做銀行都愈來愈難撈

依家國際企業寧願喺大陸請人都唔請香港人
所以好多工種都搬咗上大陸
除非個工種喺應付內需啦
所以唔止QS, 測量, 依家大把行業咪一樣愈來愈難搵心水既工,但QS / 測量起碼唔會死得咁快 話晒叫有專業資格

日日有你呢D白紙報MASTER以為輕輕鬆鬆入行
唔死都變死

唔講讀完識唔識做住
每年有幾多本科/asso/hd畢業生爭緊工又知唔知
依家啲人一聽測量就立即人又講我又講話前途好呀好pay 呀
結果引唔少人嚟做

城外的人想衝進去,城裏的人想逃出來。

老實講,依家出黎做嘢如果無專業資格 其實得番入政府呢條路叫比較好行
連做銀行都愈來愈難撈

除非個工種喺應付內需啦
所以唔止QS, 測量, 依家大把行業咪一樣愈來愈難搵心水既工,但QS / 測量起碼唔會死得咁快 話晒叫有專業資格

唔死都變死

唔講讀完識唔識做住
結果引唔少人嚟做

屌 你地唔好活喺自己個世界啦
測量好過好多行業亦都喺不爭既事實,我講既喺前途待遇,問題喺competition 愈來愈大

都喺果句,大把行業一樣多asso HD 爭, 工程何嘗唔喺

我入黎都喺想問下呢行點,你地就話個個白紙又乜又柒

首先我又唔喺無做功課先問,其次我無話過入行輕鬆,都俾你地串真喺覺得你地好on9

你覺得我講錯可以俾意見糾正我講既嘢同諗法, 唔好一味喺度串9人, 睇到我把鬼火,好似同班小學雞講嘢

仲有,如果你地無諗過用前輩身份同其他人分享經驗,淨喺想自己圍圍圍,唔該下次開post 寫明老鬼only,你唔想講我都唔想問
其實 Master 唔係俾白紙讀俾咩人讀
其實有幾多人係大學選科時係為興趣或知道測量實際做咩至揀呢科?
其實有幾多人係大學選科時係為興趣或知道測量實際做咩至揀呢科?

自己諗下hku surveying intake只低law一分
poly surveying個個本身夠分入hku三分二學科而揀poly
會唔會係為興趣

自己諗下hku surveying intake只低law一分
poly surveying個個本身夠分入hku三分二學科而揀poly
會唔會係為興趣

一定係 HKIS 推廣有功,觸發到大家對測量嘅熱愛

ps: 記得月尾交會費

我係為興趣想做GP而大學選科揀測量
畢業做做下GP轉做QS直至現在.......
宜家仍然對GP有興趣,不過加埋睇在$$$$$$份上做QS都唔差呀~~《

宜家仍然對GP有興趣,不過加埋睇在$$$$$$份上做QS都唔差呀~~《

我都係 QS
升year3冇intern gpa又低係咪收得皮

我都係 QS

雖然好多人話QS悶,但其實我幾鐘意做QS,個人捱得悶
人工同前途其實唔差,競爭大左,而家讀非QS degree出身難搵工
想問如果冇讀過QS 冇DEGREE 入工程物料qs 難唔難入行 同埋前路係點
麻煩哂
想問如果冇讀過QS 冇DEGREE 入工程物料qs 難唔難入行 同埋前路係點
麻煩哂

Ive

會唔會係為興趣

又hkis又register surveyor ,12月重有個rics,交會費交到窮

會唔會係為興趣

又hkis又register surveyor ,12月重有個rics,交會費交到窮

巴打公司無得claim會費/RPS費?
之前做發展商個巴打搵唔返

有咩想知?

利申:做過幾年

麻煩哂

Ive

agger, 以前渴市既時候啲同事係讀property mgt, account, civil eng都請
宜家白紙要搵真係難,白紙去做d mains term contract還可既,想做廉價度數又唔夠i大畢業生爭
麻煩哂

Ive

agger, 以前渴市既時候啲同事係讀property mgt, account, civil eng都請
宜家白紙要搵真係難,白紙去做d mains term contract還可既,想做廉價度數又唔夠i大畢業生爭

而家IVE出黎既都只係日做夜做度數廉價勞工
白紙既自己諗下而家入行會點
人工一定唔高做既野又未必岩,理想同現實既落差要有心理準備

連做銀行都愈來愈難撈

除非個工種喺應付內需啦

唔死都變死

唔講讀完識唔識做住
結果引唔少人嚟做

屌 你地唔好活喺自己個世界啦
測量好過好多行業亦都喺不爭既事實,我講既喺前途待遇,問題喺competition 愈來愈大

都喺果句,大把行業一樣多asso HD 爭, 工程何嘗唔喺

我入黎都喺想問下呢行點,你地就話個個白紙又乜又柒

首先我又唔喺無做功課先問,其次我無話過入行輕鬆,都俾你地串真喺覺得你地好on9

你覺得我講錯可以俾意見糾正我講既嘢同諗法, 唔好一味喺度串9人, 睇到我把鬼火,好似同班小學雞講嘢

仲有,如果你地無諗過用前輩身份同其他人分享經驗,淨喺想自己圍圍圍,唔該下次開post 寫明老鬼only,你唔想講我都唔想問

其實如果要比,你拎醫生牙醫律師 同 測量比係無得比嫁。

GP 可能可以同BBA 呀 QF 呀個啲比
BS 同Arch比都係無得比,可能可以同Engine比
QS 要比一定係同Acct

Survey呢個field 可以話同大環境都係一樣,競爭愈黎愈大,但老seafood係樂見其成嫁,大家既common interest 未必咁common

但都理解未上岸既人都會有好大既排他心理,大家體量下
遲下開埋affiliate membership測量本科撚可以等食屎
遲下開埋affiliate membership測量本科撚可以等食屎

Affiliate membership其實除左係錢之外,對學會嘅幫助係邊?我睇唔透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞