測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
各位師兄
有少少野想請教你地
想問大家點睇polyu個property management degree?
有無見過PFM人跳翻過bs or qs?
收到個poly pm offer
猶豫緊簡polyu pm 定polyu speed award pt surveying degree

見過
不過你話一出黎要同surveying本科grad爭入大firm/政府就難

我諗住去gp, 應該易少少
利申:pmt

有同學grad左去做valuation 12k 7al,你自己諗
利申校友
好好彩自己係4年幾前入行
當時白紙 真係完全無關
估唔到而家讀個科都難搵工
大家比心機
共勉之
當時白紙 真係完全無關
大家比心機
共勉之

早幾年有手有腳都請
而家大撚把人 洗出錢請個街外人慢慢教?

同問Cushman & Wakefield
不過有2年exp.(做過某政府部門), 想apply valuer
應該可以叫番走既價?

btw, 呢間野chur唔chur

當時白紙 真係完全無關
大家比心機
共勉之

早幾年有手有腳都請

不過有心做同無心做都好大分別 人地有眼睇
有個同事遲我少少入 又係白紙
做左四年都係萬四五 日日hea 又唔肯學
當時白紙 真係完全無關
大家比心機
共勉之

早幾年有手有腳都請

4年都係萬4,5仲做黎做乜
不過有無心做都好大分別,之前番過兩份個呀頭都係比埋d垃圾下欄野你做,又無乜點教,搞到我都無心機hea做
好在後尾轉左另一份間公司環境好兼做既野學到野

同問Cushman & Wakefield
不過有2年exp.(做過某政府部門), 想apply valuer
應該可以叫番走既價?

btw, 呢間野chur唔chur

當時白紙 真係完全無關
大家比心機
共勉之

早幾年有手有腳都請

4年都係萬4,5仲做黎做乜
不過有無心做都好大分別,之前番過兩份個呀頭都係比埋d垃圾下欄野你做,又無乜點教,搞到我都無心機hea做
好在後尾轉左另一份間公司環境好兼做既野學到野

佢又無咩上進心
自己比較好彩
搵唔到工
搵唔到工

乜背景?
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg

咩stream?
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg

咩stream?

qs
我本身唔係讀qs出身
但已經做緊aqs 有一年多 今年應該會再讀master

依家手上淨係得返cityu master construction management 嘅offer
有冇過來人可以俾啲意見 係關於個課程對工作上有冇幫助?

巴打我都準備同你一樣非qs出身做aqs 可唔可以分享下經歷 會唔會初期好難上手

我大學major揀左gp科讀,出黎做GP之後轉QS,白紙咁入consultant慢慢學,頭幾個月係難上手,construction technology又唔勁,出標smm又唔熟但好彩有model bill,以前讀書無諗過做qs就hea睇smm同sfbc只為應付考試過關,跟到一個好既senior好重要,仲有睇你接觸既project係咩,自己算好彩做new build,又學到正統既野,到宜家做左四年已chartered.. 想知再講

Sfoc 都叫可以 自己睇得明
但measurement 有時返工 真係無 做過果個trade
巴打 果時點溫?

Assessor note 我問左朋友( 係某Consultant )
佢俾晒d part 2 既assessor note 話 part 1 measurement 佢公司無渦 sosad

Part 1其實好多都係日常做開既野,睇下past paper練下做多d,跟番正统格式已經ok

認同巴打既方法
唔好諗得太複雜,part 1既考試係預你做左一年掂過下啲基本野例如vo assessment, payment valuation,數下日子之類, ,唔會預你識得好深入
跟返正統格式,呢樣好重要!攞分係呢啲

巴打mc第8題錯左
我本身唔係讀qs出身
但已經做緊aqs 有一年多 今年應該會再讀master

依家手上淨係得返cityu master construction management 嘅offer
有冇過來人可以俾啲意見 係關於個課程對工作上有冇幫助?

巴打我都準備同你一樣非qs出身做aqs 可唔可以分享下經歷 會唔會初期好難上手

我大學major揀左gp科讀,出黎做GP之後轉QS,白紙咁入consultant慢慢學,頭幾個月係難上手,construction technology又唔勁,出標smm又唔熟但好彩有model bill,以前讀書無諗過做qs就hea睇smm同sfbc只為應付考試過關,跟到一個好既senior好重要,仲有睇你接觸既project係咩,自己算好彩做new build,又學到正統既野,到宜家做左四年已chartered.. 想知再講

但measurement 有時返工 真係無 做過果個trade
巴打 果時點溫?

Assessor note 我問左朋友( 係某Consultant )
佢俾晒d part 2 既assessor note 話 part 1 measurement 佢公司無渦 sosad

Part 1其實好多都係日常做開既野,睇下past paper練下做多d,跟番正统格式已經ok

認同巴打既方法
唔好諗得太複雜,part 1既考試係預你做左一年掂過下啲基本野例如vo assessment, payment valuation,數下日子之類, ,唔會預你識得好深入

巴打mc第8題錯左

呢題手快快好易答錯
搵唔到工

乜背景?

垃圾ive fg

咩stream?

qs

上年ive都係7月中仲有過半人搵唔到野做。
IVE太多人揀qs啦

連interview都無
各位巴打 ive fg arch 有咩好做?見左份bim 人工麻麻 想做則樓 又搵唔到

巴打 果時點溫?

認同巴打既方法

巴打mc第8題錯左

呢題手快快好易答錯

A9都錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞