測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
點解講到個市咁差
但 FG 講到好多選擇咁嘅
係咁問邊間好

一直覺得講邊間好無乜意思
最影響嘅係跟邊 team 同跟咩 project
呢啲 FG 基本上係唔會知
就算係同一間公司做都答你唔到
因為佢都唔知你入邊 team

感覺呢d好睇運氣
點解講到個市咁差
係咁問邊間好

講得好啱,even大公司D notes都可以有明顯錯漏,跟啱好上司好team先係最重要。

agger

呢個真,出黎做野好講際遇,特別係consultant做咁多大佬咁多team,有chur team 有 hea team,有人日日準時走亦有人晚晚10點幾11點走,有人成team日日有講有笑做到好開心,有人成team個個鳩屎又仆街日日比呀頭屌

consultant真係乜人都有,所以你話邊間好無乜意思,自求多福啦
仲有做大樓project同fitting out又唔同
做政府job同私人job又唔同
其實真係好講運氣同際遇
點解講到個市咁差
係咁問邊間好

講得好啱,even大公司D notes都可以有明顯錯漏,跟啱好上司好team先係最重要。

agger

呢個真,出黎做野好講際遇,特別係consultant做咁多大佬咁多team,有chur team 有 hea team,有人日日準時走亦有人晚晚10點幾11點走,有人成team日日有講有笑做到好開心,有人成team個個鳩屎又仆街日日比呀頭屌

consultant真係乜人都有,所以你話邊間好無乜意思,自求多福啦

巴打講得好啱 身同感受 好有共鳴
有啲team長期無乜人走 有啲team成日有散水餅食 得高層同啲細無晒中層
其實真係好講運氣同際遇

agger
要做local私人大樓job先最fit到考牌
去到d team做civil/fit-out/大陸job都唔係太好
其實真係好講運氣同際遇

agger
去到d team做civil/fit-out/大陸job都唔係太好

最慘係分你做mains team做3 4年都唔俾調team
想問下,如果有非建築degree入測量行做,係咪一定要讀返degree先考到牌?有咩方法可以最快可以考牌?讀hd/master得唔得?有GP offer,驚做唔黎
其實真係好講運氣同際遇

agger

如果我係fresh grad被分去做mains
我諗我會遞信quit
其實真係好講運氣同際遇

agger

如果我係fresh grad被分去做mains
我諗我會遞信quit

有手有腳做乜唔QUIT
見完份main con 工 紅底既
通常幾時有offer

Ching邊間?

果欄
小弟本身揀左bs stream但係聽好多ching講近年bs個市唔好 所以去左gp firm做煙腸 好似做gp揾得多過bs好多 想知係唔係
小弟本身揀左bs stream但係聽好多ching講近年bs個市唔好 所以去左gp firm做煙腸 好似做gp揾得多過bs好多 想知係唔係

明智

明智

好想知有冇ching都係bs轉去撈gp 撈成點

明智

好想知有冇ching都係bs轉去撈gp 撈成點

巴打你都係bs轉gp? 點解明智

知學會BS stream有人雙修,市旺做GP野,市況差先做番Mains

知學會BS stream有人雙修,市旺做GP野,市況差先做番Mains

其實小弟未grad 冇讀gp野只係諗住靠份煙腸攞經驗 不過好驚兩頭唔到岸

點雙修 gp 搵人簽薄就話識人就得。 工作經驗方面點算?
RSS SOQ
RSS SOQ

升sso難唔難
RSS SOQ

升sso難唔難

市旺個陣 又有人薦應該唔難既..
想問下BS FG個POST應該係乜

求巴打們解答

RSS SOQ

其實第時出返黎難唔難搵mc 做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞