測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
今日第一日返一間e&m main con
但金門fellowship比offer我
而家唔知應唔應該過檔

而家金門intern係咪好少return offer?

緊係做金門

有得做金門仲唔狗沖
今日第一日返一間e&m main con
但金門fellowship比offer我
而家唔知應唔應該過檔

而家金門intern係咪好少return offer?

緊係做金門

有得做金門仲唔狗沖

大學教書起碼要master, 但好多BS 人勁個啲都唔會想教書/唔使讀master證明自己勁,渣個啲讀19master 邊有料教人?

啱啱check番 得前HKIS 會長同一個part time有牌 其他都無
Btw 其實之前有人問過 professor 佢地覺得無牌教都無所謂wo(GP,BS,QS都係)

啱啱去咗數 真係得幾條友有 BS 牌
少人都算 最離譜反而係唔知點解有牌既反而多數都教唔到重要既 course
你講嗰個既前 HKIS 會長淨係有份教 internship course 入面既幾堂 BS workshop 完全浪費哂

某位教law既qs其實教書算幾好,可惜佢d堂得三四堂係同qs有關

我知你講邊個 佢教書真心正 好少走佢堂 (其他個啲 prof 我都走咗超過90%)
如果佢可以教多啲 QS 嘢就好

我覺得最反智都係management個d

個啲 management theory course 真係終極垃圾 course 教埋啲咩 classical school 請班人返嚟竟然可以教呢啲同測量完全扯唔上邊既內容

management走堂是常識吧
有冇人係俊X做緊qs?想知入面係點..工作氣氛/文化
留名
呢家先搵intern係咪太遲

有d intern翻緊工喇喎

一d都唔遲

下年呀嘛你講緊?

一d都唔遲

下年呀嘛你講緊?

我係外行人入左qs呢行
qs呢,就係周身刀,但唔係張張利
乜都要識d,好多野學
多野做,因為有個錢字既野都關你事
但做得好唔會有功,反而成日要背鑊
想入行既真係諗清楚好d
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

同問
不嬲有渣公司長期有ads
都唔知係唔係真請人
留名
我想問地盤D測量 要讀過先可以做??
有FD 話白紙都可以去做
究竟一日有幾多個人問白紙入行嘅問題
我想問地盤D測量 要讀過先可以做??
有FD 話白紙都可以去做

邊款測量先
law真係好難...有陣時啲case個concept 好難明
都唔知點先叫岩同錯
law真係好難...有陣時啲case個concept 好難明
都唔知點先叫岩同錯

揾本law book 慢慢睇,其實幾有趣 我law得b+
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

CONTRACT同$都係關QS事
但做得好無人讚(事實QS呢行除左做好本份都無野可以表演)一有野錯就比人屌
其實我懷疑QS呢個行業係為左揹鍋而生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞