測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
遲下開埋affiliate membership測量本科撚可以等食屎

Affiliate membership其實除左係錢之外,對學會嘅幫助係邊?我睇唔透

疊馬囉, 威囉
遲下開埋affiliate membership測量本科撚可以等食屎

Affiliate membership其實除左係錢之外,對學會嘅幫助係邊?我睇唔透

人數就係力量
人多至俾到更多人知學會嘅存在
知道你嘅存在至講到認受性
係唔影響Full Member 嘅門檻下自然越多人掛HKIS 排頭越好
同國際或國內機構合作
人地分分鐘識 RICS 多過你 HKIS
正正就係因為人地夠大

以上純屬斷估
如果fresh grad 有R字頭consultant 同 禮x contractor firm offer 應該點揀好
唔介意返星期六 做contractor 真係好難考到牌? 求教
如果fresh grad 有R字頭consultant 同 禮x contractor firm offer 應該點揀好
唔介意返星期六 做contractor 真係好難考到牌? 求教

識人grad直入判頭
兩年1take pass

識人grad直入判頭

做金仔就係既

識人grad直入判頭

1唔1take好多時都係睇個人同好唔好運(筆試開正你最熟再加面試無遇到killer)

識人grad直入判頭

1唔1take好多時都係睇個人同好唔好運(筆試開正你最熟再加面試無遇到killer)

收夠數咪。。。
想問Ive hd 升學簡Ugc , top up 定 在港海外大學課程? 求指教

之前問左未有人回我,再問問,想做產業測量gp, 有冇機? gpa 大約2.幾

Ive仔2點幾gpa想升大學 仲想升專科
曲到圓

agger
反而無乜人講下行內野/指點下d做左無耐既後輩

我做左無耐已經覺得香港建築界好濕鳩,好多閪人

見你地成日講工程/建築界咁多閪人
開始對 BS/QS 有啲卻步

有咩行業無呢啲人

雖然係咁講, 但 construction 好似聽得特別多咁

因為建築呢行特別多鑊氣, 又乜都要講求快

建築工程界
最叻就係拋波波
最緊要將自己個波拋走
當個波拋到你到
你咪覺得上手正乞衣
當你拋落下家到
下家一樣會覺得你正閪人
最緊要快 唔洗咁多炸彈係身
將佢拋走曬佢

講得好
想問Ive hd 升學簡Ugc , top up 定 在港海外大學課程? 求指教

之前問左未有人回我,再問問,想做產業測量gp, 有冇機? gpa 大約2.幾

曲到圓

同問
IVE 2016GRAD 做左一年野 想讀返個DEGREE
讀TOPUP 定CEM 好
CGPA 3.26

曲到圓

同問
IVE 2016GRAD 做左一年野 想讀返個DEGREE
讀TOPUP 定CEM 好
CGPA 3.26

補充多D QS GRAD
Bs asso仔畢左業兩年 做緊乾收銀
但做極都係BSI 心灰意冷

人數就係力量
係唔影響Full Member 嘅門檻下自然越多人掛HKIS 排頭越好
同國際或國內機構合作
正正就係因為人地夠大

以上純屬斷估

聽聞affiliate member 同樣可以投票選選舉委員同功能組別,上年踢走咗謝xx換咗姚議員,咁學會咪想加多親中member.
想問下bs fg 人工應該開幾多

人數就係力量
同國際或國內機構合作
正正就係因為人地夠大

以上純屬斷估

聽聞affiliate member 同樣可以投票選選舉委員同功能組別,上年踢走咗謝xx換咗姚議員,咁學會咪想加多親中member.

唔係corporate member 應該唔得
升year3冇intern gpa又低係咪收得皮

push

Push
Fg搵唔到工
等乞食
Fg搵唔到工
等乞食

Same here 巴打咩stream

人數就係力量
同國際或國內機構合作
正正就係因為人地夠大

以上純屬斷估

唔係corporate member 應該唔得

得RICS membership都無得投
之前做發展商個巴打搵唔返

有咩想知?

利申:做過幾年

tg ok?
tg: hihinike
下年fg qs想問下係咪如果唔入大contractor/consultant 好難考到牌?

有咩想知?

tg ok?

無tg, 有咩係度問

有咩想知?

tg ok?

無tg, 有咩係度問

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞