測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
有冇巴打做發展商?

有野想請教

雖然係咁講, 但 construction 好似聽得特別多咁

因為建築呢行特別多鑊氣, 又乜都要講求快

都明白既
其實係咪都同啲客要求愈嚟愈高有關 總係覺得而家啲大 project 成日都焗住要好快完工咁 但其實建築呢啲好多時無得話快就快
我都係趁最後一年諗清楚係咪仲揀 QS 好

ching polyu ?

唔係啦 薄扶林
我都想自己係poly 而家去到penultimate yr都仲係好多嘢唔識
薄扶林除咗GP之外真係冇乜點教過嘢

前排有qs cpd暗串hku測量廢

點解department唔爭氣啲

算吧啦 班prof跟本就大部份hea教等退休
宜家請埋啲人仲愈嚟愈廢 無眼睇

唔係啦 薄扶林
我都想自己係poly 而家去到penultimate yr都仲係好多嘢唔識

師兄 咁你覺得讀薄扶林做GP掂唔掂

我諗會好啲既 感覺上GP相對較多老鬼係HKU grad 但教學上都係麻麻地 連GP最重要既valuation都教得太general了
btw 唔知點解我覺得近年好似愈嚟愈少HKU fresh grad行GP條路 身邊個啲唔係BS就QS咁

講教學質素同師資好似又真係GP果邊好d

同意 起碼教得 valuation / economics 個啲真係 chartered GP 出身先
教 BS / QS 個啲就真係未必了

宜家全職教既 BS好似都無人有牌
有冇巴打做發展商?

有野想請教

有乜想知?

唔係啦 薄扶林

我諗會好啲既 感覺上GP相對較多老鬼係HKU grad 但教學上都係麻麻地 連GP最重要既valuation都教得太general了
btw 唔知點解我覺得近年好似愈嚟愈少HKU fresh grad行GP條路 身邊個啲唔係BS就QS咁

同意 起碼教得 valuation / economics 個啲真係 chartered GP 出身先

禁學會點認可hku bs

大學教書起碼要master, 但好多BS 人勁個啲都唔會想教書/唔使讀master證明自己勁,渣個啲讀19master 邊有料教人?

大學教書起碼要master, 但好多BS 人勁個啲都唔會想教書/唔使讀master證明自己勁,渣個啲讀19master 邊有料教人?

啱啱check番 得前HKIS 會長同一個part time有牌 其他都無
Btw 其實之前有人問過 professor 佢地覺得無牌教都無所謂wo(GP,BS,QS都係)
有冇巴打做發展商?

有野想請教

有乜想知?

可唔可以tg 問

tg: hihinike

啱啱check番 得前HKIS 會長同一個part time有牌 其他都無
Btw 其實之前有人問過 professor 佢地覺得無牌教都無所謂wo(GP,BS,QS都係)

我下年final year, major account
但又想做產業測量
想問下讀咩master 又或者讀d咩course會有機會做到呀?
定係放棄算

啱啱去咗數 真係得幾條友有 BS 牌
少人都算 最離譜反而係唔知點解有牌既反而多數都教唔到重要既 course
你講嗰個既前 HKIS 會長淨係有份教 internship course 入面既幾堂 BS workshop 完全浪費哂

某位教law既qs其實教書算幾好,可惜佢d堂得三四堂係同qs有關
我下年final year, major account
但又想做產業測量
想問下讀咩master 又或者讀d咩course會有機會做到呀?
定係放棄算

讀account做gp既business valuation/ ipo/ investment果啲無讀過測量都無咩所謂

啱啱去咗數 真係得幾條友有 BS 牌
少人都算 最離譜反而係唔知點解有牌既反而多數都教唔到重要既 course
你講嗰個既前 HKIS 會長淨係有份教 internship course 入面既幾堂 BS workshop 完全浪費哂

某位教law既qs其實教書算幾好,可惜佢d堂得三四堂係同qs有關

我知你講邊個 佢教書真心正 好少走佢堂 (其他個啲 prof 我都走咗超過90%)
如果佢可以教多啲 QS 嘢就好

我覺得最反智都係management個d
得罪講句BSc(Surv)根本垃圾求其一科BA(Arch) BEng E&F 都可以屌打
IVE仔既QS

ive邊科有qs讀

其實係咪 HKIS 負責 review accreditation 嗰班人鬼掩眼

今日第一日返一間e&m main con
但金門fellowship比offer我
而家唔知應唔應該過檔

而家金門intern係咪好少return offer?
今日第一日返一間e&m main con
但金門fellowship比offer我
而家唔知應唔應該過檔

而家金門intern係咪好少return offer?

我想做E&M
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞