測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
各位師兄
有少少野想請教你地
想問大家點睇polyu個property management degree?
有無見過PFM人跳翻過bs or qs?
收到個poly pm offer
猶豫緊簡polyu pm 定polyu speed award pt surveying degree

見過
不過你話一出黎要同surveying本科grad爭入大firm/政府就難
讀緊year 1,諗住揀QS,但E家有D想quit U報其他,一黎唔鍾意間u,二黎覺得surveying好似好悶。如果轉去讀civil會唔會比survey仲唔好景,搞到無咩勇氣轉,有無做緊QS既巴絲可以比D意見黎
讀緊year 1,諗住揀QS,但E家有D想quit U報其他,一黎唔鍾意間u,二黎覺得surveying好似好悶。如果轉去讀civil會唔會比survey仲唔好景,搞到無咩勇氣轉,有無做緊QS既巴絲可以比D意見黎

如果有人可以pm我同我傾下就好 tg:vicola12
IVE仔既QS
各位師兄
有少少野想請教你地
想問大家點睇polyu個property management degree?
猶豫緊簡polyu pm 定polyu speed award pt surveying degree

見過
不過你話一出黎要同surveying本科grad爭入大firm/政府就難

我諗住去gp, 應該易少少
利申:pmt
各位師兄
有少少野想請教你地

見過

我諗住去gp, 應該易少少
利申:pmt

本身其實想安份守已留翻係bs
起碼考唔到牌都可以穩穩定定做ws so
而家比左個pmt我
搞到我心思思
但係又真係好少聽pmt岀身做technical grade既野
竟然喺有生之年見到hkis同rics再傾互認

屌佢老尾,我啱啱考完hkis 依家又黎互認返

CPE 比錢讀完有得考rics, 之後又互認拎埋hkis, 咁我咁多年又CE 又AL 上degree 讀黎把撚

CPE 比錢讀完有得考rics, 之後又互認拎埋hkis, 咁我咁多年又CE 又AL 上degree 讀黎把撚

多謝CK
黎緊由保養公司轉住new works,好驚全部新野唔識做
可能係off topic, 不過我想問一問下各位測量巴打既意見
啱啱收到Poly Master of Geomatic (GIS)既offer, 應該算係LS一種
其實依科大家覺得會係HK讀定外國讀好d
我本身係外國回流番黎, 讀同測量無太大關係既野 (不過識Geomatic/ GIS/ Remote sensing會對我之前個科好有用)

如果有人可以pm我同我傾下就好 tg:vicola12

QS係比較悶,度數/睇contract 同做claim呢d office work多
Bs 就睇你做咩位, 有d位經常要出site,果d位自由度較大
dllm hkis d人點出問題嫁
d英文好撚垃圾
話話, 美X既助理測量師(Assistant Surveyor)post好冇做
做d乜?
佢算係consultant?
本身有d經驗, 但未夠3年經驗

你當係in house consultant
代理d工商鋪搵你估
話話, 美X既助理測量師(Assistant Surveyor)post好冇做
做d乜?

代理d工商鋪搵你估

即類似不斷update自己公司d盤既價, check下貼唔貼市?
但我見到政府賣地時, 佢也上報紙講地值幾錢

btw, 巴打做過/有呢方面既資訊?
講多dd ok嗎?

之前有朋友做過
佢賣工商鋪一籃子車位都要講得出比人聽大約值幾錢
做d乜?

代理d工商鋪搵你估

即類似不斷update自己公司d盤既價, check下貼唔貼市?

講多dd ok嗎?

之前有朋友做過

因為下星期去in 想了解下佢會有咩test/in乜
btw, 你朋友做agent定surveyor先 好似有d分別

Fresh grad?
冇報到美聯個啲agency
有無師兄係澳洲讀書回流?
想知點係澳洲拎到Qs牌?
同埋係個邊讀U 番黎做野做成點?學d野同香港同唔同?
利伸 plan緊去讀

Thanks bro
做d乜?

代理d工商鋪搵你估

講多dd ok嗎?

之前有朋友做過

因為下星期去in 想了解下佢會有咩test/in乜
btw, 你朋友做agent定surveyor先 好似有d分別

Fresh grad?
冇報到美聯個啲agency

我有相關經驗; 只是唔知到時in乜 所以想了解多d

冇報
想聽你賽後檢討
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞