測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
巴打點睇戴德梁行 岩岩收到email叫我in intern

戴德梁行都叫係big4既估價行
valuation最大好似係佢
入到去都學到野, 工作量唔算多 唔會OT
想入GP呢行都可以考慮下
想知再講。

聽講Mortgage valuation 好忙
巴打點睇戴德梁行 岩岩收到email叫我in intern

戴德梁行都叫係big4既估價行
valuation最大好似係佢
入到去都學到野, 工作量唔算多 唔會OT
想入GP呢行都可以考慮下
想知再講。

聽講Mortgage valuation 好忙

做mortgage駛鬼讀測量 dse/中七畢業都識做 train返兩星期
想問下qs 4年幾經驗
Hk top up degree
考hkis成數大唔大
想問下qs 4年幾經驗
考hkis成數大唔大

考試過左咪得
邊間係請part time assistant qs 想係summer 返
邊間係請part time assistant qs 想係summer 返

唔識人邊做到 大多數PT係長期PT, 唔係SUMMER短期形式
有冇gp 師兄做retail leasing 可以分享下有趣野

唔識人邊做到 大多數PT係長期PT, 唔係SUMMER短期形式

唔識人
白紙可以點入gp行列?
想問下qs 4年幾經驗
考hkis成數大唔大

溫書靠自己 無話大定細
白紙想入行qs,main con幾時開始會招聘QS學徒?睇左幾間公司都冇
白紙想入行qs,main con幾時開始會招聘QS學徒?睇左幾間公司都冇

因為班畢業生都搵唔到工

因為班畢業生都搵唔到工

Consultant 就大把人搵到 contractor 真係無乜
啲白紙同升學撚佔領咗個post

agger
反而無乜人講下行內野/指點下d做左無耐既後輩

agger

我做左無耐已經覺得香港建築界好濕鳩,好多閪人
做E&M既QS好唔好?
利申:做緊fit-out 入行半年

agger

見你地成日講工程/建築界咁多閪人
開始對 BS/QS 有啲卻步

有咩行業無呢啲人

agger

有咩行業無呢啲人

雖然係咁講, 但 construction 好似聽得特別多咁

因為建築呢行特別多鑊氣, 又乜都要講求快

agger

有咩行業無呢啲人

雖然係咁講, 但 construction 好似聽得特別多咁

因為建築呢行特別多鑊氣, 又乜都要講求快

既然多鑊氣, 就梗係要識射, 所以西人特別多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞