測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
想問下有無人知道c&b 即係之前既swxxtt好唔好?
poly 仔qs fresh grad 收到offer , 唔知accept定唔accept好, career talk 個陣講到自己好好咁,但實際情況有無人知?

有無人知道

做野黎講好過L記 R記 算係人道 考牌都唔錯
小心L記某幾team既死肥佬狗公 同R記d呀姐呀
G仔快啲出offer啦
G仔快啲出offer啦

等到人都癲
G仔快啲出offer啦

等到人都癲

入到就已經係叫緊糊
poly 仔qs fresh grad 收到offer , 唔知accept定唔accept好, career talk 個陣講到自己好好咁,但實際情況有無人知?

有無人知道

swxxtt做野正正常常無乜問題, 有朋友係入面做都無乜特別野

有無人知道

swxxtt做野正正常常無乜問題, 有朋友係入面做都無乜特別野

我身邊既同學大部分都入曬 L記同R記,得好少人入S記,所以就驚驚地囉
G仔快啲出offer啦

等到人都癲

入到就已經係叫緊糊

G 記真係咁好嫁 不過好似請好少人
邊間g記?

我做contrator都覺得chur

我grad之後起同一間consultant qs做左就黎6年, 今年考到牌, 扣完mpf叫做over 30k
聽fd講某港島東大行好似31k
我都想轉工, 做consultant真係無乜正常生活

係main con做緊打雜,去開下會,做submission,睇site progress,幫手落標,得19K,狗也不屌

巴打邊間 考完有30k
L字三十都無 做警犬好過

巴打你係咪HD 畢業?
我聽講AQS宜家 22k
考完牌升PQS 40k+ 喔

aqs邊有22k 上年都係得17.5k 今年應該都一樣

我grad之後起同一間consultant qs做左就黎6年, 今年考到牌, 扣完mpf叫做over 30k
聽fd講某港島東大行好似31k
我都想轉工, 做consultant真係無乜正常生活

某L字頭大行好似係30k都冇

一個字,慘

巴打
黎緊我考qs part 1, 有無咩要注意?

聽講上年都有差唔多三成人fail

聽過有個case喺有人part 1 part 2 一齊考,pass左part2但fail part 1....

Part 1 既Measurement 喺重中之重,你可以留意下marking scheme 點俾分,你會發現只要你格試啱,demonstrate 到俾marker睇你喺識用dim sheet take-off,transferr; 識得做VO有addition omission ,用contract rate/pro rata rate,你啲數take錯哂都可以攞到起碼一半分

某L字頭大行好似係30k都冇

一個字,慘

巴打
黎緊我考qs part 1, 有無咩要注意?

聽講上年都有差唔多三成人fail

聽過有個case喺有人part 1 part 2 一齊考,pass左part2但fail part 1....

Part 1 既Measurement 喺重中之重,你可以留意下marking scheme 點俾分,你會發現只要你格試啱,demonstrate 到俾marker睇你喺識用dim sheet take-off,transferr; 識得做VO有addition omission ,用contract rate/pro rata rate,你啲數take錯哂都可以攞到起碼一半分

*格式
有冇啲除左讀書,考牌同搵工既野傾下.....好似來來去去都喺講呢幾味.....
大家對於新昌今日停版有咩睇法?
有冇啲除左讀書,考牌同搵工既野傾下.....好似來來去去都喺講呢幾味.....

L出左post請人
上個月係R出post請人
兩間都係請all grades
邊間g記?

我估係金仔

似係賣盤, 之前已經傳捱唔到三個月, 要做靚盤數
(發夢果時聽到)
G仔快啲出offer啦

等到人都癲

入到就已經係叫緊糊

G仔定G記
G仔入到就fatfat唔駛憂
G記忙!又要rotate去做civil work(以前)宜家唔知駛唔駛

(發夢果時聽到)

希望有人接火棒啦,唔想做liquidation 既final account 呀.....

(發夢果時聽到)

希望有人接火棒啦,唔想做liquidation 既final account 呀.....

屌, 我都有個跟緊, 仆街

(發夢果時聽到)

一寸巴打m+ ge consultant?

(發夢果時聽到)

一寸巴打m+ ge consultant?

咁新昌同佢啲subsidiaries 都好多盤既
Lm
想知 ws2,點行好
求指點
今年grad
到底G仔幾時先出offer 架
邊間g記?

我估係金仔

政府BS Grad
G仔快啲出offer啦

等到人都癲

入到就已經係叫緊糊

G仔定G記
G仔入到就fatfat唔駛憂
G記忙!又要rotate去做civil work(以前)宜家唔知駛唔駛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞