測量(GP,BS,QS)討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
我係外行人入左qs呢行
qs呢,就係周身刀,但唔係張張利
乜都要識d,好多野學
多野做,因為有個錢字既野都關你事
但做得好唔會有功,反而成日要背鑊
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

CONTRACT同$都係關QS事
但做得好無人讚(事實QS呢行除左做好本份都無野可以表演)一有野錯就比人屌
其實我懷疑QS呢個行業係為左揹鍋而生

明明一個好既QS可以幫成個 project 慳到錢 / claim 到錢
都無人讚? 係咪啲老細當咗應份

做contractor qs如果做得好,聽講bonus真係多d
consultant就算鳩數啦
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

但做得好無人讚(事實QS呢行除左做好本份都無野可以表演)一有野錯就比人屌

明明一個好既QS可以幫成個 project 慳到錢 / claim 到錢

做contractor qs如果做得好,聽講bonus真係多d
consultant就算鳩數啦

CONTRACTOR單PROJECT蝕錢好大機會比人郁/比人照肺
CONSULTANT就真係
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

分bouns果下頂住檔先

qs 做得好可以做pm
不過只限contractor
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

qs 做得好可以做pm

qs比其他engine archi難啦 做pm
我係外行人入左qs呢行
乜都要識d,好多野學
想入行既真係諗清楚好d

agger
唔洗咩鑊已經好好

qs 做得好可以做pm

qs比其他engine archi難啦 做pm

qs講technical一定唔及archit同engine
係好在樣樣都識d囉

你technical勁e&m勁consultants會好願意請你

睇team, 裏面qs 係做contractor 果邊
推一推
hku msc cpm(qs)通常收咩人多?
收唔收fresh grad?
搭單問
有無人都收到HKU part time master QS offer?
一齊吹下水
https://t.me/idllm

講下自己背景,做左幾年嘢但零相關經驗,本身想搵D 專科讀下所以揀左QS
之前做發展商個巴打搵唔返
搭單問
有無人都收到HKU part time master QS offer?
一齊吹下水

講下自己背景,做左幾年嘢但零相關經驗,本身想搵D 專科讀下所以揀左QS

又係白紙

hku bachelor教qs已經少
master就更加少,連construction technology 都係得最基本果d
搭單問
一齊吹下水

又係白紙

master就更加少,連construction technology 都係得最基本果d

我諗住讀完成個master 或者完左第一年報下QS 工
無master 喺手更加難入行

當然我都預左master 教既野好有限, 會自己睇下其他書咁
搭單問
一齊吹下水

又係白紙

當然我都預左master 教既野好有限, 會自己睇下其他書咁

白紙一張睇書其實好難明,得閒上吓 HKIS 啲PQSL course, 睇吓 HKIS 出嗰啲小冊子仲實際

好似係
搭單問
一齊吹下水

又係白紙

白紙一張睇書其實好難明,得閒上吓 HKIS 啲PQSL course, 睇吓 HKIS 出嗰啲小冊子仲實際

好似係

Thanks 巴打
望咗吓, 暫時hkis 既PQSL 似好advanced, 好似唔太啱我
不過我會搵吓小冊子
究竟一日有幾多個人問白紙入行嘅問題

下個post 整個faq

你理解能力有問題?
仲入行做qs 把鬼咩 而家搵份岩心水既工愈黎愈難
就黎變番07 果年咁嫁啦
之前做發展商個巴打搵唔返

有咩想知?

利申:做過幾年
仲入行做qs 把鬼咩 而家搵份岩心水既工愈黎愈難
就黎變番07 果年咁嫁啦

老實講,依家出黎做嘢如果無專業資格 其實得番入政府呢條路叫比較好行
連做銀行都愈來愈難撈

依家國際企業寧願喺大陸請人都唔請香港人
所以好多工種都搬咗上大陸
除非個工種喺應付內需啦
所以唔止QS, 測量, 依家大把行業咪一樣愈來愈難搵心水既工,但QS / 測量起碼唔會死得咁快 話晒叫有專業資格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞